Slušalice biraj prema njihovim tehničkim specifikacijama

24.2.2015. 14:14:17

Slušalice su nezaobilazan dio svakog ljubitelja glazbe u pokretu, ali i svih onih koji žele slušati glazbu izolirani od vanjskih zvukova - "u miru". Prenosimo ti detaljan savjetnik Hi-Fi škole Sonus Arta u kojem ćeš otkriti što znače pojedine tehničke specifikacije slušalica i kako prepoznati hoće li slušalice biti kompatibilne s tvojim audio playerom.

image

Slušalice su danas postale i dio vlastitog imidža, najviše iz razloga što današnji proizvođači love korak s trendovima plasirajući na tržište slušalice najrazličitijih boja i oblika. Mnogi proizvođači uočili su priliku da kroz trendove i atraktivan izgled proguraju na tržište slušalice sumnjive kvalitete. Često su takve slušalice obilježene predimenzioniranim basom, istaknutim visokim tonovima i smanjenom dinamikom.

Konačno, prilagođene su prije svega reprodukciji loših mp3 snimaka gdje se pokušava maskirati loš snimak skrečući pažnju na određeni frekventni pojas, najčešće bas. Milijuni ljudi diljem svijeta padaju na senzaciju bas područja koje osvaja na prvu, dok proizvođači takvih slušalica zadovoljno trljaju ruke.Na svu sreću, još uvijek postoji ogroman dio korisnika koji znaju prepoznati i žele kvalitetan zvuk. U Sonus Artu su se okrenuli upravo takvim korisnicima te već nekoliko godina pomno i pažljivo biraju brendove koji prema njihovoj procijeni zaslužuju mjesto u prodaji. Ipak, budući da je u ponudi veliki izbor slušalica, različitih karakteristika i namjena, često se susreću s pitanjem: koje su najbolje slušalice do X kn?

Budući da ne postoji univerzalan odgovor na ovo pitanje, obično kupcima uzvraćaju protupitanjem: za koju namjenu ih najviše planirate koristiti?

Dakle, prije kupovine slušalica trebali bi sami sebi odgovoriti na pitanje hoćete li ih primarno koristiti za slušanje glazbe s prijenosnih uređaja (u pokretu), za razgovore, za slušanje glazbe s Hi-Fi sistema, za slušanje glazbe bez ometanja okoline (u uredu ili tramvaju recimo) ili za gledanje filmova odnosno igranje igrica. Ili pak od svega pomalo.

Tek kada ste sami sebi odgovorili na ovo pitanje i odabrali tip slušalica koji vam najviše odgovara (in-ear, on-ear, over-ear, zatvorene, otvorene, noice cancelling, wireless...) vrijeme je da krenete u proučavanje karakteristika svojih novih slušalica.

Tehničke specifikacije slušalica

Za bazično razumijevanje funkcioniranja pojedinog modela slušalica trebali bi se upoznati s 5 osnovnih pojmova:

1. driver (veličina zvučne jedinice)

2. sensitivity (osjetljivost)

3. frequency range (frekv.raspon)

4. impendance (otpor)

5. max input power (maksimum ulazne snage).

Veličina zvučnih jedinica 

Iako mnogi vjeruju da veći driver ujedno znači i bolji zvuk, to često nije točno. Veća zvučna jedinica bi trebala osigurati veći frekvencijski raspon što ujedno znači i bolji bas ali veći driver nije presudni faktor za bolji zvuk.  Primjerice, manji driveri (koji kod in-ear modela u prosjeku iznose 8-13 mm) će preciznije reproducirati visoke frekvencije jer se kreću brže i s više kontrole. Veći driveri (kod naglavnih slušalica) variraju u veličinama od 30 pa do cca 60 mm, a porast kvalitete s veličinom drivera je moguća eventualno u slučaju usporedbe različitih modela iz iste serije, od istog proizvođača.

Frekvencijski raspon slušalica

Predstavlja raspon frekvencijskih titraja zvuka koje slušalice mogu reproducirati što znači da niže i više vrijednosti, od iskazanih u specifikacijama slušalica, neće reproducirati zvuk, iako on na audio snimkama možda i postoji. Ipak, budući da prosječno ljudsko uho ne čuje frekvencije niže od 63 Hz i više od 20 kHz (iako neki tvrde do 23 kHz),  za prosječnog je korisnika dovoljno znati da imalo kvalitetne slušalice moraju zadovoljiti rang od 20 Hz do 20 kHz.

Sensitivity odnosno osjetljivost slušalica

Ovaj podatak pokazuje koliko glasno neke slušalice mogu reproducirati zvuk obzirom na snagu izvora zvuka (mobitel, mp3 player, pc ili pojačalo). Ova brojka je izražena u decibelima (dB), odnosno glasnoći po mW snage uređaja te se stoga ponekad prikazuje i oznakom dB/mW.

Prijenosni uređaji obično isporučuju oko 10 mW snage pa će s njima dobro raditi svaka slušalica osjetljivosti veće od 90 dB, ako joj otpor nije veći od 64 ohma.

Impedance odnosno otpor slušalica

Slušalice niskog otpora će uvijek biti glasnije na uređajima s niskom voltažom poput mp3 playera i mobitela (do 5V) pa zbog toga većina slušalica namjenjenih za slušanje glazbe u pokretu ima otpor u najvećem broju slučajeva od 16 do 32 pa do cca 64 ohma, za slušalice koje su namjenjene za miješovitu upotrebu (napajanje putem mp3 playera ali i pojačala, ovisno o prilici).

U idealnim uvjetima audio player bi trebao imati 8x niži otpor od slušalica – primjerice, ako slušalice imaju 32 ohma, player ne bi smio imati veći otpor od 4 ohma.

Važno je naglasiti da otpor nije faktor koji određuje „bolje“ ili „lošije“ slušalice već jednostavno određuje za koji tip audio playera/pojačala su namjenjene. Činjenica je da Hi-Fi slušalice uglavnom imaju veći otpor jer slušalice većeg otpora povlače više napona a manje struje (ne snage, struje), što pomaže u "nadjačanju" šuma koji proizvode svi elektronički uređaji, a čime se postiže veći SNR (signal-to-noise-ratio) te dobiva manje distorzija i sveukupno bolji zvuk.

Zaključak priče je da bi svi ljubitelji prijenosne glazbe trebali tražiti slušalice nižeg otpora (do 16 do 32 ohma - iako sve do 64 ohma zvuči dobro ako je osjetljivost veća od 90 dB)

Max input power

Max input power je maksimalna snaga koju slušalica može primiti bez da dođe do njezinog oštećenja.  Vrijednosti se obično kreću od 50mW za slušalice namjenjene za korištenje u pokretu, preko 500 mW za „mješovite“  te 1W i više za Hi-Fi slušalice koje se koriste isključivo uz stereo pojačalo ili pojačalo za slušalice.

Ova brojka nam zapravo otkriva stvarnu namjenu nekih slušalica, što znači da slušalice tipa Bowers & Wilkins koje imaju max input power od 50mW odlično rade s audio playerima male snage, što ne znači da se ne mogu koristiti s pojačalom za slušalice ili stereo pojačalom. Naime, svako pojačalo/receiver ima optimizirani izlaz za slušalice koji uglavnom isporučuje od 10 do 20 mW snage.  Jedino što u slučaju izrazito niskog otpora postoji mogućnost da će slušalice raditi glasno već na prvim stupnjevima glasnoće, uz povlačenje više struje, a čime će do izražaja doći distorzije te gore spomenuti šum koji proizvode svi elektronički uređaji. 

Kad smo već spomenuli Bowers & Wilkins, ovom ćemo prilikom objasniti i značenje njihovog slogana za slušalice  - „Made For iPod“.  Isti nam ne govori da su njihove slušalice ograničene isključivo na Apple uređaje, već potvrđuje da Bowers&Wilkins slušalice odlično rade s uređajima male snage - dakle sa svim prijenosnim audio playerima (smartphone, mp3 player, tablet i slično).

Ako još uvijek niste sigurni hoće li neke slušalice dovoljno glasno raditi na vašem mobilnom uređaju, isto možete provjeriti na donjem linku: http://headphone-amplifier.com/calculator.htm

Ostale karakteristike slušalica

Neki proizvođači uz svoje slušalice isporučuju i dva tipa konektora, onaj „klasični“ od 3.5mm (1/8“) koji služi za spajanje s većinom prijenosnih uređaja, te onaj deblji od 6.35mm (1/4“) koji se uglavnom koristi za spajanje s Hi-Fi pojačalima odnosno receiverima. Važno je napomenuti da između ova dva konektora nema razlike u kvaliteti zvuka, pod uvjetom da  je adapter koji se koristi pozlaćen odnosno otporan na koroziju.

Također, neki će proizvođači istaknuti i dužinu kabela, što je dobar faktor za odabir slušalica ako ih namjeravati koristiti za primjerice gledanje filmova ili slušanje glazbe iz udobnosti vlastite fotelje. Razlika u kvaliteti kablova također postoji, te će u većini slučajeva deblji audiofilski kabel zvučati bolje od onog s mikrofonom i kontrolama za upravljanje. Ali to je već druga priča koja dolazi u obzir tek kada slušalice uparite s kvalitetnim pojačalom za slušalice.U svakom slučaju predlažemo da slušalice prije kupovine poslušate u Sonus Art trgovini, gdje ih možete isprobati s najkvalitetnijim audio datotekama ali i raznim pojačalima za slušalice, te na kraju sami procjenite koje VAMA najviše odgovaraju.

 

 

 

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe