Kako odabrati roštilj i postati najbolji roštilj majstor?

1.5.2017. 13:45:55

Na što pomisliš kada čuješ riječ piknik? Nama su prva asocijacija omamljivi mirisi koji dolaze sa žara. Piknici su jedan od najzabavnijih načina druženja s ekipom u prirodi tijekom proljeća i ljeta, a bez dobrog roštilja teško ih je zamisliti. Ako te zanima kakvim ćeš roštiljem doći do ultimativne titule majstora/ice roštiljanja nemoj propustiti mali savjetnik kojeg smo ti pripremili u nastavku.

image

KLIKNI OVDJE i prije kupovine pronađi savršeni roštilj za najbolji piknik!

 

Roštilje dijelimo u tri skupine – znaš li koje? 

Općenito, roštilji se dijele u tri glavne skupine: električni, plinski i roštilji na drva/ugljen. Ako ne znaš koji je roštilj najbolji za tebe, provjeri značajke svakog od tri tipa roštilja. Onaj autentični miris i okus žara, kojeg obožavaju svi ljubitelji piknika, dat će roštilj na drva ili ugljen, a nedostatak takvih tipova roštilja je nešto dugotrajnije vrijeme pripreme. Ipak treba računati na vrijeme koje je potrebno za sagorijevanje drva ili postizanje prave temperature ugljena – a ugljen je spreman kada se na njemu stvori tanki sloj pepela (za to je obično potrebno između pola sata i sat vremena). Mnogi će se složiti, isplati se svake sekunde. 

Sa roštiljem na plin nema čekanja, hrana se priprema na isti način kao i na roštilju na ugljen u znatno kraćem vremenu. Plinski roštilj najprije brzo zagrije ploču, a plinski roštilji primjereni su i za upotrebu u zatvorenom prostoru. Neki će, kao nedostatak plinskih roštilja, navesti nepotpuni okus pripremljenog jela (nepotpun u odnosu na roštilj na ugljen).

Glavna prednost električnih roštilja je u tome da kao i plinski, omogućuju upotrebu u zatvorenom prostoru jer prilikom pečenja nema toliko dima. Kako bi na električnom žaru dobili isti pravi okus roštilja potrebno je na pravi način upotrijebiti odgovarajuće ulje. Električnim roštiljem smanjujemo ispuštanje ugljičnog monoksida, i drugih sličnih plinova, vrlo su jednostavni za upotrebu s obzirom na to da se temperatura može lako i precizno postaviti po želji, a hrana na njima je dobro i ravnomjerno ispečena. Kod nekih električnih roštilja moguće je skinuti cijelu gornju ploču pa je i čišćenje i održavanje jednostavno i praktično. 

Za vas koji tražite nešto više, na tržištu su dostupni i infracrveni roštilji sa keramičkim plamenicima koji mogu doseći značajno više temperature od drugih vrsta roštilja, a istovremeno se meso i ruga hrana ne isušuje prilikom pečenja. 

Naši prijedlozi roštilja za nezaboravan proljetni piknik: 

1. plinski roštilj CAMPINGAZ 3 SERIES CLASSIC LS PLUS 3+1

Roštilj nudi oko 2800 sm2 površine za pečenje što je više nego dovoljno i za najbrojnije piknike. Opremljen je sa 3 plamenika od nehrđajućeg čelika. Ako ti se to čini premalo, Campingaz ima i dodatni plamenik koji se nalazi sa strane i na kojem se lako mogu pripremiti umaci, prilozi uz roštilj ili čak kava. Za jednostavan nadzor temperature na poklopcu je termometar, a podnožje roštilja ima ormar sa vratima u koji možeš pospremiti sav pribor za roštilj i druge sitnice. Brine te čišćenje i održavanje? Roštilj Campingaz ima praktičan easy-clean sustav s kojim će čišćenje biti jednostavno i lako pa se bezbrižno možeš prepustiti uživanju!

 

2. električni roštilj SENCOR SBG7001BL

Ovaj samostojeći električni roštilj idealan je za roštiljanje tijekom cijele godine jer se može koristiti i u zatvorenom i na otvorenom, a gornji dio roštilja može se odvojiti od stalka i koristiti kao stolni roštilj. Sencor ima dvije različite površine za pečenje, ravnu za pečenje povrća, jaja, sendviča pa čak i palačinki te onu rešetkastu za pečenje mesa i ribe. Površina za pečenje dimenzija je 44 x 33 centimetra, a na njoj se može peći i bez ulja ili drugih masnoća. Čišćenje i održavanje je jednostavno, ploču je dovoljno pobrisati papirnatim ručnikom. 

 

3. roštilj na ugljen OneConcept GQ5 Beef Machine

Ako misliš da klasičnom okusu roštilja nema premca, pogledaj ovaj OneConcept roštilj na drveni ugljen. Beef Machine svojim će klasičnim dizajnom zadovoljiti i najzahtjevnije roštilj majstore. Dvije kromirane rešetke za roštiljanje mogu se podesiti na tri različite visine, a iskusni roštilj majstori znaju kako iskoristiti dvije površine za istovremeno pečenje namirnica na različitim temperaturama. Površina rešetka za pečenje je 42 x 38 centimetara i bit će dovoljna čak i za roštiljanje velikoj grupi sladokusaca. Ispod roštilja nalazi se i praktična polica za odlaganje potrebnog pribora, a s obzirom na ugrađena 2 kotača na nogama, roštilj je lako i jednostavno pomicati. 

 

4. električna peka Ariete 720

Proteklih su godina električne peke postale popularan sezonski proizvod koji se upotrebljava jednako uspješno i u kuhinjama i na piknicima. Omogućavaju jednostavnu pripremu različitih vrsta mesa, krumpira i svih vrsta povrća. Ariete 720 električna peka ima snagu od 1600 W, dizajnirana je za stolnu upotrebu te ima funkciju održavanja topline. Ispod rešetke za pečenje nalazi se i pladanj za prikupljanje ocijeđene masnoće, a svi dijelovi ovog stolnog roštilja mogu se prati u perilici posuđa. Ariete ima i praktičan stakleni poklopac za jednostavan nadzor pečenja. 

Ne propusti

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe