Vodič za kupnju muškog sata

15.7.2015. 10:53:25

Satovi predstavljaju muški ekvivalent nakita. Uz to što pokazuju vrijeme, satovi su znak stila i prestiža. Možeš ga smatrati jednom od svojih životnih investicija jer u pitanju je predmet kojeg se nećeš riješiti na kraju sezone već je to dodatak koji ćeš zadržati prilično dugo. U nastavku pročitaj što trebaš znati prije nego se odlučiš za kupnju muškog sata.

image

Prije kupnje pogledaj svoju odjeću, odnosno kakav je tvoj stil, i procijeni svoje financijske mogućnosti, a zatim razmisli o nekoliko pitanja:

- Kada ćeš nositi sat?

- U kojim prilikama ćeš ga nositi: na poslu, prilikom izlazaka, tijekom odmaranja, za vrijeme bavljenja sportom?

- Zanimaju li te high-tech satovi s raznim gadgetima?

- Koliko želiš potrošiti? Iako je teoretski moguće kupiti bilo kakav sat za malo novca, određeni proizvođači satove za svoje marke satova traže vrlo visoke cijene.

Vrste muških satova

S obzirom na prikaz vremena, satove možemo podijeliti na analogne, digitalne ili analogno/digitalne satove. Na gornjoj strani analognog sata vidimo kazaljke koje pokazuju sate i minute, zatim brojeve, oznake ili rimske brojeve koji pokazuju dan podijeljen na 12 sati. Ovakav sat se smatra formalnim, klasičnim modelom koji je savršen za poslovanje, za izlaske i za formalne događaje. Digitalni satovi imaju LCD ili LED ekran na kojem se vrijeme prikazuje u vidu brojeva. Digitalni satovi se smatraju vrlo neformalnima. Analogno/digitalni satovi su oni koji imaju i digitalni i analogni prikaz. Oni su utilitarni i mogu se nositi na posao i tijekom dana.

S obzirom na način napajanja, satove dijelimo na baterijske, kvarcne ili mehaničke (na navijanje). Digitalni satovi se napajanju pomoću iznimno malenih baterija za satove. Kvarcni satovi su analogni uređaji za mjerenje vremena koji rade pomoću malenih, vibrirajućih, naelektriziranih kvarcnih kristala. Iznimno su točni (uz varijaciju od minute svake godine). Mehanički satovi su pogonjeni kompleksnim mehanizmom sa zupčanicima i oprugama. Ovi satovi mogu biti prilično skupi jer su vrhunske izrade, ali su nažalost najmanje precizni te gube otprilike sat vremena godišnje.

Najbitniji dijelovi muškog sata

Muški satovi su kompleksni, znaju biti skupi i ponuda je vrlo velika. Neke od glavnih stvari na koje trebate obratiti pozornost prilikom kupnje sata su njegovo kućište, kristal i remen. Kućište analognih satova može biti okruglo, pravokutno, kvadratno, pa čak i poligonalno. Površina kućišta može biti sjajna, matirana, s uzorkom ili optočena draguljima ili drugim kristalima. Kućišta analognih satova najčešće se izrađuju od metala: uglavnom od čelika, titana, zlata, srebra ili platine.

Kristal za satove je prozirni poklopac koji štiti površinu sata. On može biti načinjen od pleksiglasa, mineralnog (običnog) stakla ili od sintetičkog safira. sintetički safir je iznimno lako razbiti no on je najotporniji na ogrebotine, ali i najskuplji. Pleksiglas je najpovoljniji, najteže ga je razbiti, ali će se najlakše ogrebati. S druge strane, mineralno staklo će se prije razbiti, ali ga je teže ogrebati.Ako se odlučiš za analogni sat, remen će biti ili od kože (uglavnom crne ili smeđe) ili od iste vrste metala od koje je načinjeno i kućište. Digitalni satovi poput sportskih i modernih satova uglavnom imaju plastični remen.

Tražiš sat s malo više mogućnosti?

Ako si jedan od onih što vode aktivan sportski život, sigurno će te zanimati sportski satovi koji su vrlo sjajni, vrlo izdržljivi i načinjeni od visokokvalitetnih plastičnih materijala. Mogu biti opremljeni brojačem kilometara, mjeračem visine, kompasom, GPS tehnologijom, mjeračem tlaka i pulsa, itd. A ako voliš imati razne gadgete na satu kao što su kalkulator, digitalna kamera ili aplikacija za e-mail, onda izaberi neki sat s gadgetima s još više tehničkih sitnica nego sportski sat.

Koji god tip sata odabereš, sat ti mora lijepo pristajati (bez klizanja gore-dolje dok mičeš ruke) i ne smije ostavljati otisak na zapešću. Srebrni satovi su najpogodniji uz crno, sivo, srebrno i plavo, a najbolje ih je nositi noću. Zlatni satovi odgovaraju uz smeđe, bež, žućkasto-smeđe i druge zemljane tonove. Najbolje ih je nositi po danu. I dakako, digitalni satovi (koliko god bili cool) su pogodniji za nošenje uz neformalnu ili sportsku odjeću nego uz poslovna odijela ili formalnu odjeću.

 

Savjet pripremio: emuskarac.com

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Hvala na prijavi. Uskoro možeš očekivati nove tjedne e-novosti.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe