Grijanje i rashladni uređaji

Grijanje i rashladni uređaji

Da li ti je zimi hladno u kući, a po ljeti je pakleno vruće? Danas to više nije nerješiv problem, jer postoji cijeli niz grijaćih i rashladnih uređaja, s kojima lako postigneš željenu temperaturu u životnim prostorima i osiguraš ugodnost u svom domu. Prije kupnje pogledaj široku ponudu takvih uređaja i pobrini se da temperatura u tvom domu uvijek bude idealna. Postoje klima-uređaji, ventilatori, radijatori, grijalice, kotlovi, bojleri, toplinske pumpe, grijači, IR ploče, kamini, peći, razni ovlaživači i odvlaživači zraka i druga oprema.

Klima uređaji mogu biti mobilni ili split (koji se sastoje od unutarnje i vanjske jedinice), koje se međusobno razlikuju po snazi grijanja i hlađenja (kW) i energetskom razredu. Za mobitel je karakteristično da ih po želji možeš pomicati gdje hoćeš, samo moraš obratiti pozornost da je cijev koja ispušta topli zrak, usmjerena da puše izvan prostorije (obično kroz malo otvoren prozor). Split klima ima zaseban vanjsku i unutarnju jedinicu, koje su spojene instalacijom kroz koju cirkulira rashladni plin. Mnogo jednostavniji uređaji za hlađenje su ventilatori, čija je funkcija uglavnom prozračivanje prostora, a korisni su pogotovo tijekom vrućih ljetnih dana.

S druge strane, možeš birati između uređaja za grijanje, kao što su bojleri, kotlovi, radijatori i grijalice, koji služe za grijanje prostora ili vode. Postoje zidni, kupaonski i električni radijatori koji zagrijavaju prostor emitiranjem topline sa svoje grijane površine. Grijalice su posebno pogodne za manje prostore i rade na struju ili plin, a mogu se prenositi okolo. Prilično univerzalni uređaji su kotlovi s kojima možeš grijati prostor i vodu. Vrlo su korisni plinski kotlovi (kao gorivo za loženje koriste ulje, pelete ili kruto gorivo), koji u slučaju povezivanja na plinovod omogućavaju znatno niže troškove grijanja vode.

Alternativa kotlu je klasični bojler, čija je glavna funkcija grijanje vode, i to radi na struju. Postoje i plinski, koji osim vode zagrijavaju i zrak, te bojleri koji rade na kruta goriva. Također ovdje možeš pronaći brojne ovlaživače i odvlaživače zraka, koji su posebno korisni u starijim i vlažnim prostorijama, gdje je vlažnost zraka iznad gornje granice idealnog (optimalna vlažnost zraka je između 40 i 60 posto). Odaberi sustav grijanja ili hlađenja, koji ti se financijski najviše isplati, što možeš lako provjeriti prije kupnje.

Prikaži više

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Hvala na prijavi. Uskoro možeš očekivati nove tjedne e-novosti.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe