Akvariji

Većini je akvaristika samo drag hobi, a nekima može biti životni poziv i strast. Ako želiš sam u svom domu kreirati svoju podvodnu raznolikost, svijet akvaristike ti nudi cijelu paletu različitih mogućnosti. Akvariji se prema svojoj veličini razlikuju od malih, gotovo nano akvarija, zapremnine svega 10 litara vode ili manje pa sve do akvarija zapremnine stotina ili tisuća litara vode za održavanje kojih je potrebno veliko znanje i vještina.

Odluka o veličini akvarija ovisi prije svega o veličini raspoloživog prostora, ali i o financijskim mogućnostima s obzirom da su veliki akvariji jako skupi pa čak i za održavanje. Odabir vrsta ribica koje želiš uzgajati u svom akvariju isto tako ovisi o veličini akvarija. Na primjer, omiljene zlatne ribice uopće nisu primjerene za manje akvarije. Ne vrijedi ni pravilo da količina posla i brige oko akvarija ovisi o samoj veličini. Zapravo, u većem akvariju je lakše postići raznolikost nego što je to u moguće u manjem akvariju, ali ipak to ne znači da moraš kupiti najveći akvarij na tržištu da bi ribicama i biljkama bilo ugodno ili da bi tvoj trud oko održavanja bio manji. U akvarijima od već pedeset litara pa naviše, bit će prilično jednostavno postići raznolikost sustava, ali nije se potrebno bojati ni manjih akvarija. Možda će kod njih biti potrebno češće mijenjati vodu, ali s obzirom na manju zapremninu i ta zamjena vode će biti brža i jednostavnija.

U pravilu je lakše i jeftinije održavati slatkovodni akvarij za koji treba manje opreme i predznanja, nego što ga treba morski akvarij. Za entuzijaste koji akvaristici planiraju posvetiti više vremena i novca, lijepo održavan morski akvarij bit će konstantan izvor ponosa. Oni koji imaju više prostora i neograničen budžet, mogu osmisliti ugradbeni akvarij, napravljen po narudžbi, ali i samostojeći akvarij na pravom mjestu može biti jednako efektan i bajkovit.

Ako već na pameti imaš točno određenu vrstu ribica, najbolje je provjeriti karakteristike i potrebe te vrste pa prema njima birati najprimjereniju opremu. Ako za akvarij već imaš točno određen prostor, planiranje je najbolje početi odabirom tipa akvarija te potom provjeriti najprimjerenije vrste ribica. Kao što je već rečeno, dimenzije akvarija danas nisu nikakva prepreka, a uz malo vještine i znanja može se napraviti i u kućnoj radinosti. Ipak za početnike je najlakše kupiti već sastavljen akvarijski sustav i polako se upoznati s njim. Uvijek moramo imati na umu da su ribice živa bića za koja smo odgovorni baš kao i za bilo koju drugu vrstu kućnih ljubimaca. Namjena akvarija nikada ne smije biti samo ukrasna.

Na Jeftinije.hr provjeri najpovoljnije ponude i želimo ti puno sreće i zadovoljstva s novim hobijem.

više
Savjeti 0

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude?
Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Hvala na prijavi. Uskoro možeš očekivati nove tjedne e-novosti.