Filteri i pumpe za akvarije

Svaki odgovoran vlasnik akvarijskog sustava zna da je za optimalno stanje vode najvažniji dobar sustav filtracije. Iako se akvariji i njihovi stanovnici međusobno znatno razlikuju, svima imaju istu potrebu za čistom vodom. Zbog toga što su ribice i drugi organizmi u akvariju, živa bića koja svakodnevno proizvode nezanemarivo količinu nečistoća, izrazito je važno pažljivo održavati količinu nitrita i nitrata u vodi jer su za vodene organizme iznimno štetni. Sve eventualne nesreće uzrokovane time, najlakše je spriječiti dobrim sustavom filtracije.

Odgovarajući filteri su najčešće već uključeni u akvarijske sustave i ako se odlučiš za kupnju takvog sustava ne trebaš previše brinuti oko filtracije, ali ako akvarij gradiš sam ili želiš nadograditi već postavljen sustav, raspitaj se o različitim vrstama filtera i pumpi.

Akvarijski filteri dijele se na unutarnje i vanjske. Obje vrste rade na istom principu, razlika je u tome da je unutarnji filter postavljen unutar akvarija i zauzima dio akvarijskog prostora, dok su vanjski filteri postavljeni izvan akvarija (najčešće u za to predviđenom ormariću ispod akvarija) i u akvariju su vidljive smo dvije cjevčice.

Prednost unutarnjih akvarijskih filtera je prije svega u tome da ne može doći do izljeva vode izvan akvarija. Ali ako si skloniji odabiru vanjskog filtera, i to rješenje ima nekoliko prednosti. Najvažnija je da vanjski akvarijski filtri imaju veći kapacitet odnosno veći protok od unutarnjih pa su time i učinkovitiji te njihovo održavanje zahtijeva manje posla. Osim toga, unutar akvarija je više mjesta za ribice i biljke ako je filter vanjski. Glavni nedostatak vanjskog filtera je prije svega u opasnosti od izlijevanja vode što može prouzročiti neugodne probleme i neplanirane troškove. Ipak, ako se pravilno koristi vjerojatnost od izlijevanja vode je vrlo mala.

Za pravilan rad filtera potrebna je pumpa za vodu koja crpi vodu iz akvarija i time omogućuje konstantnu cirkulaciju i filtraciju vode. Pumpom za filter osigurat ćeš protok vode koji je nužan u akvariju kako ne bi nastale mrtva područja u kojima voda miruje i koje su pogodne za razvoj štetnih vodenih organizama.

Filteri djeluju na tri načina: mehanički, biološki i kemijski. Većina već sastavljenih filtracijskih sustava sadrže sve tri komponente, ali ako će tvoj filter biti iz kućne radinosti važno je da pripaziš na svaku komponentu zasebno. Mehanički dio akvarijskog filtera uklonit će sve vidljive nečistoće iz vode; komadiće raslinja, korijenja i druge nečistoće. Biološki dio filtera voda će se očistiti od štetnih spojeva, prije svega već spomenutih nitrata i nitrita, a kemijski dio filtera će ukloniti sve druge nečistoće i štetne tvari koje su promakle biološkom i mehaničkom filtru. Mehanički filteri učinkoviti su zbog svoje strukture (najčešće spužve od sintetičkih i prirodnih vlakana) za koje se hvataju čestice prljavštine. U biološkom dijelu filtra koji je napravljen od različitih poroznih materijala, nastanjeni su biološki organizmi koji se hrane nitritima te ih zato i prikupljaju iz vode. Kemijski dio filtera napravljen je od ugljena ili zeolita, radi na principu površinske aktivnosti zbog koje iz vode na sebe veže različite kemijske supstance.

Kao što je već rečeno, za dobar rad filtera potrebna je kvalitetna i dovoljno snažna vodena pumpa te u bakterijskom dijelu filtera, dobro razvijena kolonija potrebnih bakterija.

Na Jeftinije.hr možeš pronaći različite trgovine koje nude akvarijske filtere i pumpe te na taj način izabrati najpovoljniji i najprimjereniji sustav koji će odgovarati potrebama tvog akvarija i njegovih stanovnika.

više
39 proizvoda
 • Popularnosti
  • Popularnosti
  • Cijeni (od najniže)
  • Cijeni (od najviše)
  • Nazivu proizvoda (A-Z)
  • Nazivu proizvoda (Z-A)
  • Broju trgovina
  • Broju mišljenja korisnika

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude?
Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Hvala na prijavi. Uskoro možeš očekivati nove tjedne e-novosti.