Potraži među prikazanim proizvodima

Hrana za ribe

(266 proizvoda)

Kao što vjerojatno već znaš, različite vrste ribica trebaju različite vrste hrane. Neke ribice jedu samo biljnu hranu, neke samo mesnu, mnoge miješanu, a mlađ ima pak svoje potrebe koje treba zadovoljiti. Brojne ribice se hrane isključivo živom hranom pa akvaristi koji kod kuće uzgajaju različite ličinke ili rakove, nisu rijetkost u svijetu akvaristike.

Hranu za ribice možeš kupiti u različitim oblicima: živa, zamrznuta i suha hrana. Kod žive ili zamrznute hrane radi se prije svega o ličinkama mušica ili komaraca, rakova, školjki, ribica pa čak i crvi i gliste mogu doći u obzir – sve ovisi o vrsti ribica. Kao što smo već spomenuli, nije rijetkost da akvaristi sami uzgajaju hranu za ribice i to najčešće rakove ili ličinke komaraca i mušica. Osušenu hranu za ribe najčešće pretvaraju u sitne listiće, a riblja hrana može se naći u granulama, tabletama, kockicama, … suha hrana za ribe najčešće je mješavina mesne i biljne hrane iako može biti isključivo samo biljnog ili životinjskog sastava.

Hrani za ribe se mogu dodati i potrebni vitamini ili tvari koje će omogućiti ljepše boje ribica. Riblja mlađ najčešće treba visoko proteinsku hranu samljevenu u prah ili živu hranu u obliku ličinki – sve ovisi o tome o kojoj je vrsti ribe riječ. U pravilu je dobro pobrinuti se za raznolikost jelovnika, bez obzira na prehrambene potrebe određenih vrsta riba. Tako možemo mesojednoj ribi, koju uglavnom hranimo suhom hranom u listićima, ponekad ponuditi pokoju živu ličinku, a biljojednim ribama komadić salate ili tikvice. Naravno, važno se informirati i provjeriti što tvoja ribica smije jesti.

Postoje i vrste riba koje se hrane isključivo algama koje rastu u akvariju i tako pridonose njegovoj čistoći. Ponekad se nazivaju čistačima, ali to nikako nije primjereno ime za njih jer te ribe uklanjaju samo one nečistoće koje su dio njihove prehrane u njihovom prirodnom staništu. Druge otpadne tvari neće ukloniti jer to ni nije njihova uloga (možeš pročitati poglavlje o filtrima i filtracijskim sustavima i naučiti više o pravilnoj brizi za čistoću akvarijske vode). I tim vrstama riba je preporučljivo povremeno dodavati hranu u obliku suhih algi.

Ako želiš svojim ribicama kreirati optimalan jelovnik, a pri tome ne želiš opustošiti svoj novčanik, pogledaj veliki izbor najrazličitije hrane na Jeftinije.hr.

Prikaži više
266 proizvoda
Razvrstaj:
  • Popularnosti
  • Cijeni (od najniže)
  • Cijeni (od najviše)
  • Broju trgovina
  • Popust (od najvišeg)
  • Nazivu proizvoda (A-Z)
  • Nazivu proizvoda (Z-A)
® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe