Oprema za akvarij

Za dobar rad akvarijskog sustava trebaš i ponešto dodatne opreme. Osim filtera i vodene pumpe, najvažnijih pomoćnika za postizanje primjerene kvalitete vode, važne su još tri stvari: svjetla, grijači i pumpa za zrak.

Različite lampe nepogrešiv su saveznik u uzgoju različitih akvarijskih biljaka. Ranije neonske, a danas znatno uobičajenije LED lampe, pobrinut će se za pravilno osvjetljenje akvarija koji nema dovoljno prirodne svjetlosti. Baš kao i u prirodi, u akvariju biljke trebaju određen spektar svjetlosti kako bi mogle raditi fotosintezu. S obzirom na vrstu biljaka, ribica i s obzirom na dubinu akvarija – ako je akvarij jako dubok, potrebne su posebne lampe koje dosežu do dna akvarija – izabiremo najprimjereniju kombinaciju lampi koje će omogućiti optimalan rast biljaka i stvoriti ugodno okružje za ribe. Kako različite lampe proizvode različit spektar svjetlosti, izaberi najprimjerenije lampe s obzirom na vrstu i boju riba. Pri tome nemoj zaboraviti dobro razmisliti o vremenskom trajanju osvjetljenja koje će najbolje odgovarati svim vrstama u akvariju. U pravilu ribama ne smeta duže osvjetljenje ali ono pridonosi i prekomjernom rastu zelenih algi, posebno ako je akvarij izložen i dnevnom svjetlu.

S obzirom na vrstu riba u akvariju potrebno je prilagoditi i temperaturu vode. Neke vrste radije žive u hladnijim vodama, a nekim pak više odgovara toplija voda. Riblje vrste iz toplijih podneblja su posebno osjetljive na temperaturu vode i na promjene u temperaturi pa je stoga grijač vode jedan od važnih dijelova akvarijske opreme. Grijač za akvarij osigurava uvijek dovoljno visoku temperaturu vode, a u kombinaciji s termostatom može raditi i samostalno. Na rad grijača obavezno pripazi u ljetnim mjesecima kada je temperatura zraka povišena pa možda ni grijanje vode nije potrebno. U tom slučaju grijač treba isključiti i svakodnevno nadgledati temperaturu vode s termometrom. Uz grijač i termometar je obavezni dio akvarijske opreme.

Zračne pumpe osiguravaju primjerenu oksigenaciju vode. Kako ribe za disanje crpe kisik iz vode, u vodi ga uvijek mora biti dovoljno. Zračna pumpa uzima zrak izvan akvarija i dovodi ga u akvarij što možemo i vidjeti zahvaljujući mjehurićima koji se pojavljuju do površine vode. Tako zračna pumpa ne brine samo za neometan dotok kisika već i za dekoraciju akvarija i dodatan tok vode. Iskusni akvaristi ne koriste zračne pumpe jer znaju kako stvoriti i održavati odgovarajući ekosistem koji sam proizvodi potreban kisik. Kupnja zračne pumpe preporučljiva je početnicima.

Bez obzira na to kupuješ li već sastavljen akvarijski sustav ili samo pojedinačne dijelove akvarijske opreme, prije kupnje provjeri ponude različitih trgovina na Jeftinije.hr.

više

Ne propusti

Savjeti kod kupovine

Zec ili ribica? Pa ne za ručak!

Ako želiš izaći iz uobičajenih okvira, možeš za ljubimaca uzeti nešto drugo osim psa ili mačke. Kako ...

Oprema za akvaristiku

Akvaristika vam omogućava da dio vodenoga svijeta stavite u akvarij te svom domu date dašak prirode. ...

Prikaži sve savjete za kupovinu
55 proizvoda
 • Popularnosti
  • Popularnosti
  • Cijeni (od najniže)
  • Cijeni (od najviše)
  • Nazivu proizvoda (A-Z)
  • Nazivu proizvoda (Z-A)
  • Broju trgovina
  • Broju mišljenja korisnika

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude?
Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Hvala na prijavi. Uskoro možeš očekivati nove tjedne e-novosti.