Održavanje / čišćenje akvarija

Kako bi i tvoj akvarij što duže ostao čist, a njegovi stanovnici zdravi, treba se posvetiti čišćenju i održavanju akvarija. Pri tome ti može pomoći različit pribor.

Za zamjenu vode u obzir dolaze različite cijevi s nastavcima za usisavanje dna koje zovemo usisavačima. Rade na uobičajen način, a većini akvarista su osnovni pribor potreban za održavanje čistoće akvarija. Tako dok se crpi voda iz akvarija, istovremeno se čisti i dno akvarija,. Nečistoće koje voda sama ne prenese u filter, sakupljaju se na dnu i osim što nagrđuju izgled akvarija, ugrožavaju rast biljaka i zdravlje ribica. Usisavač za akvarijsko dno izaberi s obzirom na veličinu akvarija i prema svojim potrebama. Za čišćenje manjih akvarija bit će dovoljni manji usisavači koji imaju manji kapacitet protoka vode, a zahvaljujući njihovoj maloj veličini mogu dosegnuti do najskrivenijih kutova akvarija. Veliki usisavači u kraćem času mogu počistiti veliku površinu akvarijskog dna što je kod velikih akvarija svakako prednost. Postoje i usisavači koji vodu s dna akvarija filtriraju i pročišćenu, vraćaju natrag u akvarij. Takav usisavač dobro će doći za čišćenje dna u intervalima između zamjene vode.

Za održavanje ravnoteže u akvarijskoj vodi, na raspolaganju su najrazličitiji pripravci. Većinom se radi o tekućinama koje dodajemo neposredno u akvarij. Najčešće se takve tekućine upotrebljavaju kod zamjene vode, s obzirom na to da voda iz slavine sadrži visoku razinu klora i kamenca koje tekućine za čišćenje uklanjaju. Za borbu s nitratima i nitritima postoje pripravci koji se ulijevaju u filter koji sadrže željene bakterije, važne u borbi s tim spojevima. Ako prvi puta sastavljaš akvarij, važno je da vodi dodaš takozvane početne tekućine koje sadrže kolonije svih potrebnih bakterija.

Akvarijske biljke trebaju dodatne hranjive tvari koje im se dodaju u obliku tekućine ili tabletica koje se zakopa u pijesak u blizini korijena. Za dobar rast akvarijskih biljaka važna je hranjiva podloga koja mora biti prvi sloj akvarijskog dna. Hranjivu podlogu dodaje se prije dodavanja pijeska. Kako ta podloga nema nikakvu estetsku vrijednost, možeš ju u debljem sloju nasuti u stražnjem dijelu akvarija i sloj stanjivati kako se približavaš prednjem dijelu. Nakon hranjive podloge u akvarij se dodaje pijesak ili kamenčići, na tržištu je veliki izbor različitih granulacija i boja. Akvarijski pijesak trebaš prije nasipanja u akvarij isprati jer sadrži dosta prašine i nečistoća koje ne trebaš u akvariju. Kod odabira akvarijskog pijeska možeš pustiti mašti na volju, ali ipak pripazi i provjeri koja boja podloge najviše odgovara ribicama koje namjeravaš imati u akvariju.

S malo sreće u samo nekoliko mjeseci tvoj će akvarij imati predivno bujno raslinje za održavanje kojeg ćeš, osim suplemenata za rast trebati i škare za orezivanje. Na tržištu ćeš pronaći različite škare pa prije kupovine u obzir uzmi dubinu akvarija i materijal od kojeg su škare napravljne. Često se misli da se za orezivanje akvarijskih biljaka mogu koristiti bilo koje škare, ali to nije točno jer nam za održavanje akvarija trebaju škare otporne na hrđu.

U borbi protiv neželjenih algi možemo upotrebljavati vodene pripravke, a ako se alge skupljaju na staklu, možemo ih i fizički odstraniti upotrebom strugača za akvarijska stakla. Na raspolaganju su ti strugači za tvrdokorne alge, pričvršćene na dužu ručku, a ako s algama nemaš velikih poteškoća, jednostavnije je koristiti magnetske strugače, sastavljene od dva dijela. Jedan dio stavlja se s unutrašnje strane akvarija, a drugi s vanjske. Spojeni su magnetom preko akvarijskog stakla tako da se pomicanjem vanjskog dijela pomiče i onaj unutrašnji pa možeš lako očistiti akvarijsko staklo bez močenja ruku.

Iako neobavezan, ovaj je dio akvarijske opreme vrlo koristan. Radi se o automatskoj hranilici. Takve hranilice se prema potrebi namjeste na poklopac akvarija te programiraju da svaki dan u akvarij ispuste određenu količinu hrane za ribe. Neki akvaristi imaju automatske hranilice u stalnoj upotrebi, ali većina ih koristi za vrijeme dužeg putovanja ili izbivanja iz kuće.

Osim gore spomenutih dodataka, kod održavanja akvarija možemo koristiti još neke stvarčice. Za provjeru stanja vode na raspolaganju imamo različite testne listiće s kojima se može provjeriti razina nitrita i nitrata te tvrdoća vode. Za dekoraciju i ugodnije okruženje tvojih ribica, možeš izabrati različite dodatke za akvarij; od tapeta kojima se može prikriti pozadina akvarija do različitih korijenja i kamenja. Obavezno provjeri kvalitetu i izvor jer svaka dekoracija nije primjerena svakom akvariju.

S obzirom na sve dodatke koje imamo na raspolaganju, kupnja akvarijske opreme može postati visok trošak, zato prije kupnje provjeri različite ponude na Jeftinije.hr i izaberi onu najpovoljniju.

više
Cijena
MIN MAX

Pretraži po brandu

Vrsta

Ne propusti

Savjeti kod kupovine

Oprema za akvaristiku

Akvaristika vam omogućava da dio vodenoga svijeta stavite u akvarij te svom domu date dašak prirode. ...

Prikaži sve savjete za kupovinu

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude?
Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Hvala na prijavi. Uskoro možeš očekivati nove tjedne e-novosti.