Pumpe i filteri za ribnjake

Svaki filter sustav ribnjaka se sastoji uglavnom od ove tri komponente: pumpe vode, filtera i cijevi. Svrha glavne pumpe za ribnjak je da stvara stalan protok vode što sprečava zadržavanje vode, a posebno njegov filtriranje. Glavna vodena pumpa u ribnjaku osigurava da voda u jezeru neprestano kruži i da se iz cijevi pretače kroz filter pri čemu se čisti, zato ribnjak bez pumpe za vodu ne možemo ni zamisliti. Snaga pumpe za vodu odaberi ovisno o veličini i volumenu vode u ribnjaku. Nedovoljna pumpa može biti glavni krivac za ugibanje riba i proliferaciju neželjenih vodenih organizama.

Za osiguravanje optimalnih parametara vode u jezeru je pored pumpe za vodu također zadužen filtar za vodu. Baš kao i pumpa za vodu, tako i filter mora imati dovoljan kapacitet za osiguravanje optimalnih uvjeta u vodi. Budući da pored plutajućih čestica, veliki izvor onečišćenja mogu biti i mikroorganizmi u vodi možeš sa pravilno sastavljenim filterom osigurati odstranjivanje oboje. Postoje mehanički i biološki filteri, najkorisniji su oni koji obavljaju obje funkcije. U izboru i sastavu filtera je tako važno paziti na potrebe ribnjaka i dati biološkom dijelu filtera dovoljno vremena da razvije svoju moć da funkcionira ispravno, jer radi na istom principu kao uređaj za biološko pročišćavanje otpadnih voda. Naime, za svoj rad biološki filter zahtijeva poželjne bakterije, ali one se ne razvijaju i razmnožavaju preko noći.

Sve češća dio filter sustava su također najrazličitije UV lampe, koje dezinficiraju vodu što se pretače kroz posudu koju takva lampa osvjetljava. UV lampa sa svjetlom uništava mikroorganizme i nepoželjne bakterija, koji su izvrsna hrana za alge. Dakle, pomoću UV lampe sprječavaš bujanje nepoželjnih algi. UV svjetlost UV lampe je, dakle, velika pomoć filteru za ribnjake.

Kada kupujete sustav cijevi za filtriranje ribnjaka potrebno je obratiti pozornost na kvalitetu materijala, jer cijevi u ribnjaku mogu biti izložene vrlo velikim promjenama temperature. Ta cijev također mora podnositi teške ljetne vrućine, kao i snažnu zimsku hladnoću bez da pukne ili se prelomi.

Prilikom ugradnje sustava za filtriranje u ribnjaku dobro razmisli gdje postaviti sve njegove komponente. Poželjno je da vodena pumpa nije preblizu filtera, jer to pruža veći protok vode u ribnjaku. Ako je to problem jer je vrlo velik ribnjak, ima smisla staviti više od jedne pumpe za vodu. Budući da su optimalni filteri za ribnjak vanjski filteri, potrebno je za njihovu ugradnju imati u vidu da ćeš ih vjerojatno htjeti sakriti među biljke pa stoga neka ne stoji negdje gdje se to ne može učiniti.

Najpovoljnije ponude za sve komponente sustava filtriranja za ribnjake potraži na Jeftinije.hr.

više
176 proizvoda
 • Popularnosti
  • Popularnosti
  • Cijeni (od najniže)
  • Cijeni (od najviše)
  • Nazivu proizvoda (A-Z)
  • Nazivu proizvoda (Z-A)
  • Broju trgovina
  • Broju mišljenja korisnika

Povezane kategorije

Prije kupovine želiš vidjeti više korisnih informacija?

FAQ (Česta pitanja i odgovori)Pretraži savjete

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude?
Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Hvala na prijavi. Uskoro možeš očekivati nove tjedne e-novosti.