Ribnjaci i oprema

Prije nego što se odlučiš na ribnjak, najprije napravi dobar plan. Bez obzira želiš li izgraditi ribnjak s kalupom, folijom ili betonom, moraš uzeti u obzir nekoliko čimbenika.

Dubinu ribnjaka prilagodi njegovoj namjeni. Ako gradiš ribnjak prvenstveno kao izvor energije, velika dubina nije potrebna, ali ako je svrha ribnjaka uzgoj ribe i biljaka, mora biti najmanje 100 cm dubok.

Prije nego se odlučiš o obliku ribnjaka, također je dobro znati koje biljke želiš posaditi, jer one imaju različite duljine korijena i stabljika, te stoga zahtijevaju različite dubine, da se mogu dobro razvijati. Kada je ribnjak konačno postavljen, podešavanje dubine više nije moguće.

Kada odrediš oblik i dubinu ribnjaka, možeš početi birati između različitih načina gradnje ribnjaka.

Ako se odlučite za foliju, pripadaš društvu većine vlasnika ribnjaka, jer je folija najčešća odluka u izgradnji ribnjaka. Iako se može činiti na prvi pogled da je najjednostavniji oblik gradnje, kako bi se postigli dobri rezultati, zahtijeva veliku preciznost. Pogotovo u pripremi i konsolidacije donje površine i folije trebate obratiti posebnu pozornost da pažljivo ukloniš sve stijene i ostatke korijenja koji bi mogli oštetiti foliju. Kada se završi izgradnja ribnjaka s folijom, ostavi još malo folije preko rubova ribnjaka prije nego ga napuniš s vodom. Tek kad je ribnjak pun, može odrezati višak folije, a rub ribnjaka ogradiš sa ukrasnim kamenjem, pločama ili busenima trave. Za ovu vrstu gradnje na tržištu su ti dostupne razne folije, pri čemu pripazi da ne kupiš tanje od 0,8 cm. Deblje će sigurno biti otpornija, te mora biti otporna na UV svjetlost. Najčešće su butilne folije.

Iako se čini da kod kalupa za ribnjak nema brige detalje i preciznost, jer oblik definira kalup, to nije tako. Rupa u koju stavljaš kalup mora biti napravljena upravo prema dimenzijama kalupa, jer se može dogoditi da težina vode stvori snažne visokotlačne sile i neadekvatno podržani dijelovi kalupa propadnu. Isto kao kod konstrukcije sa folijom, kad je ugradnja kalupa gotova, prekriješ rubove kalupa sa ukrasnim kamenjem, pločama ili busenima trave za prirodniji izgled. Na tržištu ti je dostupan veliki izbor različitih vrsta kalupa s kojima lako oživiš svoj zamišljeni ribnjak.

Gradnja ribnjaka od betona je mudrije prepustiti profesionalcima, iako su ovi ribnjaci najstabilniji. Bez obzira kakav ribnjak postaviš u svoj vrt, vjerojatno već znaš da je za njegovo održavanje potrebna dodatna oprema. Na tržištu su dostupne zaštite od leda, prljavštine, pokrivala za zimu i razni dodaci za bolji rast biljaka i drugih vodenih stanovnika i hrana za ribe. Najpovoljnije ponude za sve te dodatke i ribnjake potraži na Jeftinije.hr.

više
149 proizvoda
 • Popularnosti
  • Popularnosti
  • Cijeni (od najniže)
  • Cijeni (od najviše)
  • Nazivu proizvoda (A-Z)
  • Nazivu proizvoda (Z-A)
  • Broju trgovina
  • Broju mišljenja korisnika

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude?
Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Hvala na prijavi. Uskoro možeš očekivati nove tjedne e-novosti.