Potraži među prikazanim proizvodima

Cijena
MIN MAX

Brand

Hlađenje

(4440 proizvoda)

Aktivno ili pasivno?

Pasivno hlađenje se sastoji samo od bloka coolera (bakar, aluminij, kombinacija), aktivni hladnjak sastoji se od bloka i ventilatora koji je pričvršćen na blok. Aktivni hladnjaci pružaju veću snagu hlađenja, ali su bučniji i prašina se vrti unutar kućišta.

 

Koji cooler za procesor?

U slučaju CPU hladnjaka, većini povremenih korisnika preporučamo aktivni hladnjak. Toplinsko zračenje današnjih procesora već je na razumnoj razini, a moderni CPU hladnjaci već su prilično tihi (iako još uvijek čujni).

 

Koji cooler za grafičku karticu?

Kod grafičkih kartica hlađenje je jako bitno. Budući da moderne grafičke jezgre emitiraju dosta topline, potrebno ih je pravilno hladiti. Za manje snažne grafičke kartice preporučamo pasivno hlađenje, koje je sasvim dovoljno. Za jače kartice, preporuka je aktivno hlađenje.

 

Koje hlađenje za laptop?

Ako ti smeta što se prijenosno računalo jako zagrijava, i ovdje imaš opciju. Danas se na tržištu pojavljuju podloge od materijala koji provode toplinu, na koje postaviš (ili učvrstiš) prijenosno računalo i dolazi do boljeg odvođenja topline. I ovdje se proizvode verzije s aktivnim i pasivnim hlađenjem, kod aktivnog hlađenja u bazu su ugrađeni i ventilatori koji se napajaju preko usb priključaka. Aktivni obično bolje hlade, ali računaj na veću razinu buke koju takvi stvaraju.

 

Koji cooler za matičnu ploču?

Izraz hlađenje matične ploče odnosi se na hlađenje čipseta matične ploče. U ovom slučaju preporučamo korištenje pasivnih hladnjaka, s aktivnim bi moglo doći do problema s bukom uzrokovanom malim dimenzijama hladnjaka i njegovom velikom brzinom. Hladnjaci su zalijepljeni na čipset pomoću paste koju je proizvođač već nanio na hladnjak.

 

Koje hlađenje za memoriju?

Hladnjaci za memorijske module danas se proizvode gotovo isključivo u pasivnom dizajnu (izbjegavaj aktivne). Danas imamo izbor između dvije vrste pasivnih hladnjaka, jedna vrsta je neka vrsta metalne čahure koja se stavlja na memoriju, a druga opcija je kupnja malih bakrenih hladnjaka, gdje se svaki zasebno lijepi na memorijski čip (od kojih obično ima 8 po memorijskom modulu).

 

Koje hlađenje za hard diskove?

Opet, možemo birati između aktivnih i pasivnih rješenja. U slučaju pasivnih rješenja, disk se stavlja u neku vrstu kutije od materijala koji provodi toplinu i obično se dodaje u kućište računala (na poziciji od 5,25 inča širine). Ove kutije također imaju prednost jer relativno dobro apsorbiraju buku koju proizvode tvrdi diskovi. U slučaju aktivnog rješenja, ventilatori su i dalje montirani u ove kutije ili je samo držač s dva ventilatora montiran na poziciju iznad diska i osigurava brže odvođenje topline.

Ako ne želiš izolirati disk, ili se ne zagrijava ekstremno (što se rijetko događa), ovi hladnjaci su gotovo nepotrebni.

 

Heat Pipe, što je to?

U slučaju hladnjaka za procesore i grafičke kartice, i aktivni i pasivni hladnjaci također se sastoje od tzv. Heat Pipe. To su bakrene cijevi napunjene posebnom tekućinom koje odvode toplinu od procesora/grafičke kartice do hladnjaka. Kao rezultat fizičkih procesa, ova tekućina sama cirkulira. Općenito, što hladnjak ima više cijevi, to će bolje hladiti

 

 Zaključak

U slučaju hladnjaka za procesore i grafičke kartice, provjeri je li hladnjak kompatibilan s tvojim uređajem. Procesori i grafičke kartice imaju različite vrste nosača, stoga prije kupnje pojedinog coolera provjeri nalazi li se u pakiranju potreban pribor za montiranje.

Prikaži više
Savjeti 0
4440 proizvoda
Razvrstaj:
  • Popularnosti
  • Cijeni (od najniže)
  • Cijeni (od najviše)
  • Broju trgovina
  • Popust (od najvišeg)
  • Nazivu proizvoda (A-Z)
  • Nazivu proizvoda (Z-A)

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe