Biciklističke rame i dijelovi rame

Tijekom bicikliranja te bole leđa, ali nemaš pojma zašto? Kupuješ li novi bicikl i zanima te na što sve treba obratiti pozornost tijekom odabira okvira? Još prije kupovine pregledaj bogatu ponudu raznih artikala, međusobno ih usporedi te pronađi pravi za sebe.

Najvažnije stvari kod odabira bicikla je veličina, geometrija, tvrdoća i težina okvira, odnosno rame. Ugodan osjećaj tijekom vožnje, naime ovisi o tim značajkama jer te zbog premalenog okvira mogu početi boljeti leđa, a na biciklu s prevelikim okvirom vožnja postaje nesigurna. Ukoliko već posjeduješ bicikl, naravno, okvir možeš zamijeniti, ali pritom moraš biti pozoran na veličinu koja će odgovarati ostalim dijelovima tvojeg bicikla.

Okviri mogu biti izrađeni od raznih materijala, od kojih su najskuplji i najosjetljiviji oni izrađeni od ugljičnih vlakana, zato ih uglavnom odabiru profesionalci, dok su za rekreativce primjereniji okviri od aluminija.

Veličinu okvira možeš odrediti tako da izmjeriš dužinu svojih ruku i nogu, gornjeg dijela tijela te širinu ramena, a kod odabira je važna i težina. Sve te podatke uneseš u posebne kalkulatore koje možeš naći na internetu. Za manje precizno određivanje veličine, možeš izmjeriti visinu svojeg raskoraka kojeg pomnožiš s 0,66, a rezultat zaokružiš na donju vrijednost. U tome ti mogu pomoći i tabele u kojima veličinu možeš odrediti s obzirom na tjelesnu visinu. Sve ove metode su dosta neprecizne i nepouzdane pa je najbolje sjesti na bicikl i provozati ga te se tako uvjeriti u dobar odabir veličine okvira.

više

Ne propusti

Savjeti kod kupovine

Biciklizam je zabavan, ali pazite na sigurnost

Biciklizam je vrlo popularan sport među svim dobnim skupinama. Popularizaciji biciklizma uvelike su pridonijela ...

Prikaži sve savjete za kupovinu
13 proizvoda
 • Popularnosti
  • Popularnosti
  • Cijeni (od najniže)
  • Cijeni (od najviše)
  • Nazivu proizvoda (A-Z)
  • Nazivu proizvoda (Z-A)
  • Broju trgovina
  • Broju mišljenja korisnika

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude?
Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Hvala na prijavi. Uskoro možeš očekivati nove tjedne e-novosti.