Datulje predstavljuju odličan prirodan izvor energije koji će vas brzo "podići" i dati vam snagu.Datulje predstavljuju odličan prirodan izvor energije koji će vas brzo "podići" i dati vam snagu.U svježem stanju datulje sadrže oko 55% prirodnog voćnog šećera koji se sušenjem znatno koncentrira. Taj je šećer prirodno vezan sa topivim biljnim vlaknima koje sprječavaju naglo iskorištavanje šećera iz njih, što sprječava posljedičnu hipoglikemiju.Od vitamina datulje uglavnom sadrže vitamin B1, B2, nijacin - B3 i B6. Ti vitamini pomažu stanici kod razgradnje šećera čime pojačavaju djelovanje ovog voća. Najviše sadrže ugljikohidrata – oko 66%, i to su većinom jednostavni šećeri glukoza i fruktoza – odnosno grožđani i voćni šećer.Od minerala sadrže kalij, željezo, magnezij, fosfor i kalcij. Od mikroelemenata sadrži bakar, mangan i cink. Konzumiranjem 100 g datulja zadovoljit ćemo trećinu preporučene dnevne doze za prehrambena vlakna. Ta vlakna su pretežno topiva u vodi jer se većinom radi o pektinu. Sadrži malo bjelančevina - oko 2% i skoro ne sadrži masnoće – oko 0,5%.Mogu se koristiti svježe i sušene. Nasjeckane datulje su odličan dodatak žitaricama, pudinzima, slatkom kruhu, kolačićima, keksima, a od njih se može napraviti i slatki namaz.100% datule (lat. Phoenix dactilyfera). Bez aditiva, konzervansa i gmo sastojaka.Upozorenje: Iznimno mogu sadržavati košticu.U mnogim jelima se datulje koriste kao zdrava zamjena za rafinirani šećer, naročito ako se dobro izmiksaju uz dodatak vode. Vrlo su popularan sastojak u raznim zdravim slasticama, sirovim tortama i kolačima, pudinzima, slatkim namazima i marmeladama. Posebno su ukusne u kombinaciji s orašastim plodovima kao zdravi snack.1 kg