Eritrit je prirodni šećerni alkohol,tj. prirodni zaslađivač. U malim količinama nalazi se u gljivama, kruški, lubenici, grožđu i u jelima koji se pripravljaju fermentacijom: u vinu, sojinom umaku i siru.
Poput većine šećernih alkohola, koristi se kao sredstvo za zaslađivanje. Slatkoća mu je 60-80% u odnosu na običan šećer. Okus mu je rashlađujući i sladak. Do 160°C ne gubi slatkoću i nema sekundarni okus. Može se dobro kombinirati s drugim zaslađivačima.
Eritrit je:Fermentiran – proizvodi se fermentacijom šećera koji se nalazi u kukuruzu
Toplinski stabilan sve do 160 stupnjeva C.
Nekaloričan – Dok je većina šećernih alkohola nisko kalorična, eritritol ima nula kalorija.
Ne-glikemijski – Ne povećava razinu šećera u krvi – eritritol se smatra pogodnim za osobe koje boluju od dijabetesa, jer ne povećava razinu glukoze u plazmi niti inzulina.
Studije kancerogenosti su pokazale da eritritol, poput ksilitola nema kancerogena svojstva.
Eritritol ima status općenito prepoznat kao siguran (GRAS) od strane FDA, te je u širokoj primjeni u mnogim drugim državama kao što su Japan, Europska unija, Meksiko i Canada.
Skladištenje: Čuvati na suhom i hladnom mjestu!
Upute za upotrebu:Kao i obični kristalni šećer. S obzirom na to da ne hrani gljive, nije moguće koristiti za pečenje kruha s kvascem, i ne može se karamelizirati.
Upozorenje:Eritrit u periodu privikavanja može ubrzati probavne procese, a kod osjetljivih osoba i kod djece može izazvati proljev. Preporučuje se period privikavanja od 2-3 tjedna.
Stavlja na tržište: Galleria Internazionale d.o.o., Predavčeva 6,10090 Zagreb
Porijeklo: Kina