Znaš li zašto je doručak najvažniji obrok u danu? Tijelu je potrebna energija, koja ga pokreče kao što benzin pokreče auto. Ako preskočimo doručak tijelo izvor energije traži u mišićima a ne u masnoći, kao što većina misli. Uravnotežen doručak nam daje energiju i hranjive tvari, koje tijelo koristi za normalno djelovanje. Uz to pospješuje metabolizam i omogućava, da radni dan započnemo puni energije.
Paket zdravi doručci za 30 dana sadrži 9 različitih sastojaka. Uz paket smo priložili i recepte za 6 različitih zdravih doručaka (provjeri ih ispod opisa proizvoda), koje možeš pripremiti sa sastojcima u paketu POKLON. Ako svakog od tih recepata pripremiš 5 puta, sastojaka u paketu dovoljno je za 30 zdravih doručaka (a još ti malo i ostane). Znači cijena zdravog doručka je 8 kn/dan.
1. Goji bobice (poznate i kao vučje bobice ili jagode) su bogat izvor antioksidanta. Svojim oblikom i veličinom podsjećaju na šipak, a imaju okus brusnice. Suhe goji bobice se sastoje od 14% bjelančevina i 10% vlakana koja su vrlo korisna za probavu. Jačaju imunološki sustav, a osim toga važne su i za pravilni rast kostiju i vezivnog tkiva, zacjeljivanje rana i zdrave krvne žile. Između ostalog, štite i jetra, pomažu kod dijabetesa (reguliraju razinu šećera u krvi) i smanjenju tjelesne težine. Korištenje: Preporučuje se konzumiranje 10 grama suhih plodova na dan, što je približno jedna šaka. Možete ih konzumirati kao zdrave grickalice ili kombinirati uz druge namirnice , naprimjer uz žitarice, muesli, jogurte, pudinge, voćna pića, sokove ili orašaste plodove. Možete ih koristiti i za pripremu kolačića.
2. Plodovi murve iz ekološkog uzgoja jedan je od najstarijih oblika sušenog voća. Plodovi sadrže organske kiseline (limunsku i jabučna), vitamine A, B, C, E i K, željezo, kalij, mangan, magnezij, pektin, veliku količinu antioksidanta antocijana. Okus murve je pomalo slatkast. Plodovi se mogu koristiti kao lijek jer djeluju kao diuretik i pomažu u problemima sa zadržavanjem vode u tijelu. Imaju pozitivan utjecaj na oči i kosu, čite jetra, jačaju bubrege i pročišćavaju krv. Korištenje: Murve se mogu dodati u salate, jogurt, sokove, žitarice, slastice ili ih jedemo same kao grickalice.
3. Lanene sjemenke iz mlina s bogatom tradicijom poznate su po svojoj izvrsnoj kvaliteti. To je namirnica koja smanjuje kolesterol, kontrolira krvni tlak, a sprječava i nastanak raka. Bogat su izvor omega-3 esencijalnih masnih kiselina, a sadrže i magnezij, mangan, željezo, vitamin E , bjelančevine i biotin. Zbog visokog sadržaja vlakana regulira probavu, a sluz koja se nalazi u ljusci djeluje kao laksativ. Bjelančevine u lanenim sjemenkama pomažu u snižavanju krvnog tlaka te tako smanjuje rizik za razvoj kardiovaskularnih bolesti. Korištenje: Lanene sjemenke je preporučljivo konzumirati redovito, čak i svaki dan, jednu od dvije velike žlice koje pomiješamo s deset puta više vode. Lanene sjemenke su izvrstan i ukusan dodatak zobenim pahuljicama, jogurtu ili posipane po kruhu, a možete ih kombinirati i s voćem.
4. Zobene pahuljice iz mlina s bogatom tradicijom poznate su po svojoj izvrsnoj kvaliteti. Bogate su s antioksidantima i vlaknima. Zahvaljujući vlaknima i nezasićenih masnim kiselinama u zobenom zrnu, smanjuju razinu ukupnog kolesterola u krvi. Zbog visokog sadržaja vlakna idealne kod dijeta za mršavljenje, a uz to i reguliraju probavu i potiču izlučivanje vode. Čiste debelo crijevo i time smanjuju rizik od raka debelog crijeva. U isto vrijeme, izvrstan su izvor kompleksnih ugljikohidrata: porcija za doručak će Vas opskrbiti energijom za cijeli dan. Zobene pahuljice sadrže esencijalne vitamine i minerale kao što su fosfor, kalij, mangan, selen, folne kiseline, vitamin E i željezo. Najbogatiji su izvor kalcija od svih žitarica. Korištenje: Prelijte s vodom, mlijekom ili jogurtom i ostavite stajati nekoliko minuta. Po želji dodajte suho ili svježe voće i žličicu meda. Mogu se koristiti za pečenje kolača, muffina ili kao dodatak juhama.
5. Pirove pahuljice iz mlina s bogatom tradicijom u Gornjoj Savinjskoj dolini poznate su po svojoj izvrsnoj kvaliteti. Bogate su bjelančevinama i vlaknima. Odličnog su okusa i vrlo hrskave te predstavljaju zdrav doručak. Krupnik ili pir sadrži minerale i vitamine koji organizmu pomažu održavati i čuvati zdravlje te poboljšati njegovu učinkovitost. Bogat je mineralima i vitaminima, a osobito, sadrži puno vitamina B-kompleksa, kao i vitamine A, D i E te fosfor, mangan, magnezij i željezo. Korištenje: U kombinaciji s mlijekom za doručak ili kao dodatak jogurtu, siru, voćnoj kaši, juhi, umaku, kruhu i ostalim pekarskim proizvodima.
6. Pirin punozrnati gris iz mlina s bogatom tradicijom poznat je po svojoj izvrsnoj kvaliteti. Dobivamo ga mljevenjem pirinog brašna i izuzetno je bogat bjelančevinama. Koristi se za iste namjene kao pšenični griz, ali u usporedbi s njim sadrži više karotinoida koji su važni za stvaranje vitamina A. Posebno je bogat bjelančevinama. Vrlo je jednostavno jelo za pripremu, a može se jesti za doručak, večeru, desert ili prilog.