Ako su za vaš automobil propisane auto gume promjera 13'', onda ne koristite veće

18.12.2014. 7:55:00

Sigurnost u vožnji treba biti na prvom mjestu, a za to se možete pobrinuti na razne načine. Najvažnije je da poštujemo i pridržavamo se prometnih pravila i propisa. Konkretno, prebrza vožnja i vožnja pod utjecajem alkohola mogu biti iznimno opasne.

image

Za vlastitu sigurnost i sigurnost drugih sudionika u prometu važno je i stanje vašeg vozila koje mora biti tehnički sigurno. Gume imaju ključnu ulogu na poziciju vašeg vozila na cesti i dobro prianjanje može često biti faktor koji sprječava sudar ili slijetanje s ceste iako mi to ni ne primjećujemo.

Zimske gume trebaju imati dovoljni profili, koji vam omogućuje da vozite sigurno, čak i na snježnim cestama. Za zimske gume vrijedi da se njima vozi samo kada je to potrebno ili neophodno, jer zimske gume u ljetnim mjesecima slabije djeluju i njihovo trošenje je veće. Neke gume su napravljene za ljetne temperature i bolje rade u toplim vremenskim uvjetima, dok su druge prilagođene zimskim uvjetima i zimskim temperaturama.

Koristeći primjerene gume one će izdržati dulje vremena, a to može značiti i značajne uštede, jer ćete ih duže koristiti. Međutim, gume ne smiju biti prestare jer s godinama postaju tvrđe i pružaju lošije vozne osobine. Stara guma može biti uzrok nepotrebnoj nesreći koja s novom kvalitetnom gumom može biti spriječena.

U vožnji koristite propisane veličine guma. Ako je za vaš auto propisana guma promjera 13'', onda koristite gume promjera 13'', ne većeg, jer će propisana guma nuditi bolja vozna svojstva. Ako umjesto gume promjera 13'' stavite veće, možete dobiti i kaznu pri pregledu policije. Promjer gume 13'' je jedan od najmanjih i teško ćete naći automobil koji koristi manju gumu. Veličina guma je općenito proporcionalna veličini auta i gume promjera 13'' se koriste za najmanje automobile na tržištu.

Koristeći dobre gume olakšati ćete si vožnju i smanjiti broj stresnih i opasnih situacija. Ipak, ne smijete se osloniti samo na kvalitetu vaših guma pa se upustiti u opasnu vožnju i tako se izložiti još većoj opasnosti. Dakle, treba voziti toliko brzo koliko je propisano i ne izazivati nepotrebno, jer se nesreća može brzo dogoditi.

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Hvala na prijavi. Uskoro možeš očekivati nove tjedne e-novosti.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe