Bljeskalica

18.12.2014. 3:24:00

Danas imaju već skoro svi aparati, uključujući one koje možemo naći na mobitelima, ugrađeno bljeskalicu, koja osvjetljava predmet fotografiranja. S uporabom jedne ili više bljeskalica možete sa vašim fotoaparatom napraviti bolje fotografije, pri tome naravno treba pravilno nadzirati svjetlost, da budu fotografije uspjele. Najvažnije je da znate, zašto se bljeskalica upotrebljava.

image

Ugrađena bljeskalica osvijetli prostor do udaljenosti od 5 metara, inače znamo za više vrsta bljeskalica od različitih proizvođača, koje osvijetle prostor do 10 metara ili više u dubinu. Najčešći problem kod fotografiranja sa ugrađenom bljeskalicom su crvene oči, koja nastaju, kada je ugrađena bljeskalica preblizu objektivu. Problem se može riješiti sa postavljanjem odvojene bljeskalice dalje od objektiva.

Osim ugrađenih, koje moraju biti razmjerno male te zbog toga nisu najbolje učinkovitosti, znamo i za studijske bljeskalice, na koje se mogu pričvrstiti dodaci za veću snagu svjetlosti. Bljeskalica sa pomičnom glavom omogućuje blaže osvjetljenje, jer ga možemo upotrijebiti da se svjetlosti odbije od zida ili stropa. Automatska zoom bljeskalica mijenja opseg osvijetljenjog prostora, tako da se prilagođava korištenom objektivu. Neke bljeskalice imaju mogućnost mijenjanja jačine bljeska.

Kod kupovine bljeskalice, potrebno je obratiti pažnju na karakteristike jačine i vrste. Od toga zavisi učinak bljeska. Tako zvana inteligentna bljeskalica ima funkciju primanja informacija od senzora, po kojima samostalno namjesti pravilno osvjetljenje. Za amaterske fotografe, koji žele napraviti kvalitetne fotografije, najprimjerenije su bljeskalice iz srednjeg cjenovnog razreda, koje vam omogućuju mijenjanje kuta osvjetljenja i rotaciju glave bljeskalice. Naime, najjeftinije bljeskalice sa svojim ograničenim funkcijama ne mogu riješiti probleme nastale kod fotografiranja s bljeskalicom, dok su skuplje bljeskalice namijenjene zahtjevnijim fotografima. Njihova osobina je ta, da su svjetlosno jako snažne te imaju među postavkama namještanje mjerenja svjetlosti, jačine bljeska, kuta osvjetljenja, korekturo osvjetljenja, itd.

Bljeskalica Nikon je, s obzirom na vrstu modela i funkcija, primjerena i za početnike kao i za zahtjevnije fotografe. Karakterizira ju kompaktno kućište, jednostavna upotreba, široki raspon načina osvjetljenja. Sa dobrim modelom Nikon bljeskalice, možete fotografirati portrete, koncerte i događaje. Dakle, model koji ćete izabrati prilikom vaše kupovine bljeskalice, ovisi od vašeg fotoaparata, svrhe korištenja i naravno svote, koju ste spremni platiti.

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Hvala na prijavi. Uskoro možeš očekivati nove tjedne e-novosti.

® 2022 sMind d.o.o., dio Heureka grupe