Dalekozori - kupnja, čišćenje i održavanje

18.12.2014. 9:46:00

Dalekozor može biti odličan alat na različitim izletima i šetnjama, a gotovo su neizostavni kod izleta u planine i na mjestima gdje se pruža prekrasan pogled. Pomognite si dalekozorom kako bi takav izlet iskoristili što je više moguće.

image

U slučaju da se odlučite za dalekozor i njegovu kupnju, za korištenje na izletima i šetnjama, glavni čimbenik na koji treba obratiti pozornost je njegova težina. Taj podatak se može lako provjeriti za dalekozore za snimanje, noćne dalekozore ili neke druge dalekozore. Također za dalekozor za snimanje, noćni dalekozor ili neki drugi dalekozor možete provjeriti njegove dimenzije, tj. dužinu, širinu i visinu. Ovi podaci su važni jer ćemo sa ispravnom veličinom i laganom težinom dalekozor lakše nositi i biti će nam manji teret.

Aktivno područje na 1000m nam govori koliko široko područje se može pratiti bez pomicanja dalekozora, na udaljenosti od jednog kilometra . Taj podatak je prisutan kod svih vrsta dalekozora i možete ga provjeriti i za noćni dalekozor, dalekozor za snimanje...

Dalekozor može biti takav da omogući praćenje područjima s oba oka, dvogled. Takvi su dalekozori dosta česti i više puta se mogu vidjeti kod izletnika ili turista. Posebna vrsta su monokularni dalekozori, koji omogućuju gledanje samo jednim okom.

Odnos cijene i kvalitete je glavni čimbenik koji određuje da li je dalekozor dobar i da li njegova kupnja ima smisla. Dostupni su već za nekoliko desetaka kuna, ali nažalost oštrina slike, odnosno pogleda, u takvom dalekozoru neće biti dobra i pri gledanju na velike udaljenosti nećete biti zadovoljni. Oni skuplji su namjenjeni samo najvećim entuzijastima i planinarima pa za njih nismo spremni platiti tražene iznose.

Za dugo i dobro djelovanje je posebno važno pravilno spremanje i održavanje. Zato je za svaki dalekozor potrebno imati neku dodatnu opremu, primjerice torbicu, krpicu, zaštitne kape...

Čišćenje predstavlja najveći rizik da se uništi oštrina slike i čistoća objektiva. Primjena previše grube krpe može brzo oštetiti staklo. Iz tog razloga, potrebno je koristiti takve maramice za čišćenje koje su izrađene posebno za čišćenje stakla na dalekozoru. Jednako dobre maramice su maramice za čišćenje naočala i leća, one su u stvari potpuno iste kao i one namijenjene za čišćenje dalekozora.

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe