Diktafoni

18.12.2014. 14:24:00

Diktafoni su danas uglavnom digitalni. Ako imate digitalni snimač imate odličan alat za snimanje samog sebe ili drugih ljudi. Te snimke kasnije možete preslušavati. Među najprodavanije možemo uvrstiti Philipsov diktafon te od nekih drugih proizvođača. Digitalni diktafon je prilično usmjeren uređaj kojim se koristi samo mali broj ljudi.

image

Danas su diktafoni dostupni po vrlo povoljnim cijenama, tako da ga možete kupiti za bilo koju svrhu. On može biti i dar, ako osoba kojoj ćemo ga pokloniti ima posao ili hobi u kojem će ga koristiti.

Bez obzira kupujemo li ga za poklon ili za vlastitu upotrebu moramo obratiti pozornost na nekoliko stvari. Iako digitalni diktafon može biti veliko iznenađenje, moramo prije njegove upotrebe proučiti što sve smijemo snimati s njim, što je legalno, a što ne.

Konkretno, prije snimanja drugih osoba trebamo imati njihovu suglasnost, te im reći da snimamo razgovor. Snimanje razgovora bez suglasnost osobe koju snimamo je zabranjeno i kažnjivo zakonom. Diktafoni su dizajnirani prvenstveno kao bezazlena naprava, koja ne utječe na druge osobe.

Također, bilo koja audio ili video snimka neće biti priznata na sudu, iako smo snimili priznanje dotične osobe.

U slučaju da ste ikad bili povrijeđeni na ovaj način,jer vas je netko snimao bez vašeg pristanka, možete se obratiti vlastima kako bi se spriječilo daljnje kršenje vaših prava i poduzele odgovarajuće mjere protiv prekršitelja.

Međutim, diktafon može biti koristan alat, pogotovo na nekim seminarima ili predavanjima, kad ne možete zapisati ili zapamtiti veliku količinu informacija. Snimite predavanje diktafonom i kasnije možete u miru zapisati bilješke. Iako taka snimate ljude bez njihova znanja, to ne šteti nikom, dok te snimke koristite isključivo za svoje potrebe.

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe