Eko proizvodi

18.12.2014. 0:27:00

Sa svojim obrascima ponašanja, navikama i načinom života snažno utječemo na okoliš koji s jedne strane želimo zaštititi, dok s druge strane težimo višem životnom standardu. Stoga, moramo koristiti organske proizvode koji najmanje štete okolišu u svim fazama njihovog nastanka, od stvaranja do uništenja. Već koristite eko proizvode?

image

Recikliranje nije samo modni hir i odvajanje otpada ima smisla i nužno je potrebno. Bit će učinkovito tako da potrošači svjesno odabiru proizvode izrađene od recikliranog materijala, koji su već dostupni. Međutim, recikliranje nije jedino koje će pomoći spasiti naš planet, vrlo važne su i vaše odluke o kupnji eko proizvoda. Danas, gotovo na svakom proizvodu piše eko i eko-oznake su one koje ističu jednu ili više ekoloških prednosti proizvoda. One se stavljaju na sam eko proizvod ili na ambalažu, a dodjeljuju ih neovisne ustanove ili proizvođači eko proizvoda. Oznake mogu biti važne prilikom odlučivanja o tome hoćete li kupiti neki proizvod te potiču na razmišljanje o utjecaju proizvoda na okoliš i posljedicama koje donosi rastući konzumerizam.

Ne postoje točni podaci za Hrvatsku, ali uzevši u obzir ostatak regije možemo utvrditi da godišnje upotrijebimo barem 600 milijuna plastičnih vrećica koje su postale veliki problem za okoliš i vrlo se teško ili nikako razgrađuju. Zato su vrećice za višekratnu upotrebu, takozvane eko vrećice postale trend za one koji se brinu za okoliš. Eko vrećice i torbe su izrađene su visokokvalitetnog recikliranog materijala te su vodootporne, elegantne i vrlo kompaktne. Eko vrećice održavamo tako da ih operemo u hladnoj vodi i osušimo prije nego ih pohranimo, jer se inače mogu pojaviti gljivice i bakterije. Pozornost treba obratiti i na činjenicu da istu eko vrećicu ne koristimo za sve proizvode – meso i mliječni proizvodi bi u eko vrećici trebali biti odvojeni od drugih proizvoda.

Također nije svejedno gdje eko vrećice spremamo, prtljažnik automobila nije najčišći prostor i prljavština će se prenijeti na druge stvari i hranu. Nemojte kupiti robu koja vam zapravo ne treba i kupujte eko proizvode izrađene od prirodnih materijala koji se mogu reciklirati. Prije nego li idete u kupovinu ne zaboravite uzeti svoju eko vrećicu za višekratnu upotrebu i čitajte etikete na proizvodima i prije kupovine se dobro informirajte. Smanji, ponovno koristi i recikliraj su načela koja treba slijediti svaki pojedinac.

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Hvala na prijavi. Uskoro možeš očekivati nove tjedne e-novosti.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe