Fotografski filteri i njihova kupovina

18.12.2014. 9:09:00

Fotografski filteri su obvezni dio opreme za profesionalne fotografe i svakoga tko radi s fotografijom kao hobijem. Većinu efekta, koje bi inače stvorili foto filterima, lako zamijenimo kompjuterskom obradom slika, ali to, nažalost, nije slučaj za sve efekte, neki foto filteri su nezamjenjivi ili ne mogu biti tako zamijenjeni.

image

Jedan takav filter je polarizirajući filter i to je jedan od razloga zašto je polarizirajući filter jedan od najprodavanijih, ako ne i najprodavaniji i najčešće korišten filter.

Polarizirajući filter ima nekoliko pozitivnih učinaka na sliku, a bitno je da bez obzira na svjetlo u sobi i prostor gdje biste željeli slikati, boje budu više zasićene. Tako su boje izraženije, a slika je zbog toga puno ljepša. Ovo je samo jedan od razloga zašto se foto filteri prodaju tako dobro.

UV filteri su gotovo obvezni dio opreme za fotografa. UV filteri su dizajnirani da iz okoliša apsorbiraju UV zrake. Iz tog razloga su UV filteri prikladni, odnosno gotovo obvezni za snimanje na područjima vrlo visoke nadmorske visine ili u područjima gdje postoje velike količine vode. Ovi foto filteri eliminiraju zamućene pozadine u slikama koje se pri snimanju u takvim uvjetima često dešavaju.

Foto filteri su dostupni u različitim izvedbama i do vas je da odaberete one koje stvarno trebate. Prije kupnje je bitno što preciznije definirati uvjete i neugodnosti u okolišu koji vas mogu zadesiti tijekom snimanja. Za izbor pravog filtera u pravo vrijeme potrebno je i izvrsno znanje fotografije i osobina koje posjeduje pojedini fotografski filter.

Bez obzira da li su vaši fotografski filtri izvrsni i kvalitetni, kvaliteta završne slike ovisi o vašoj sposobnosti i kvaliteti fotoaparata. Zato se kod kupovine fotografskih filtera prije svega cjenovno prilagodite vrijednosti fotoaparata jer u slučaju da imate osnovnu kameru, koja nema većinu funkcija i loše je rezolucije, čak ni s filterima nećete napraviti odlične fotografije.

Na našim stranicama možete pronaći sve filtere koji su trenutno dostupni u Hrvatskoj, još samo trebate potražiti trgovca koji željene fotografske filtere prodaje po najboljoj cijeni. Tako ste bez brige da ćete preplatiti kad kupujete fotografski filter, odnosno izabrati trgovinu koja ima veću maržu na fotografske filtere.

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Hvala na prijavi. Uskoro možeš očekivati nove tjedne e-novosti.

® 2022 sMind d.o.o., dio Heureka grupe