HDMI kabel omogućava kvalitetan prijenos slike i zvuka

18.12.2014. 11:52:00

Kako bi povećali užitak gledanja filmova možemo si pomoći na razne načine. Veličina TV zaslona i kvaliteta zvuka svakako su vodeći faktori za užitak gledanja, ali i za sliku i za zvuk je važna kvaliteta.

image

Zvuk mora biti čist, a poželjan je "surround" učinak koji se postiže sa više zvučnika postavljenih u krug prostora koji je namijenjen sjedenju i gledanju TV-a. Veliki ekran sa lošom kvalitetom slike kod gledanja filma daje više negativnih nego pozitivnih emocija. Možemo reći da je kvaliteta slike prva stvar koju trebate uzeti u obzir jer ćete više uživati gledajući kvalitetnu sliku na malom ekranu, nego na kockastoj ili nekako drugačije smanjenoj kvaliteti slike na velikom zaslonu.

Često uzmemo kabel i spojimo računalo na TV. Naravno, sam kabel nije dovoljan za to, jer morate imati i odgovarajući izlaz na računalu. Koristeći ovu vezu nema potrebe za snimanje filmova na CD ili DVD jer kabel je onaj koji omogućuje prijenos zvuka i slike između računala i televizora.

U tom kontekstu potrebno je biti svjestan da nisu svi kabeli jednaki, kod nekih se kvaliteta slike i zvuka smanjuje više, a kod drugih manje. Nekima je također važna duljina kabela i predug kabel može uništiti sliku i zvuk tako puno da je gledati film potpuno nezanimljivo.

HDMI kabel je najkvalitetniji način video i audio prijenosa između računala i televizora. Naravno, za korištenje HDMI kabela ćete trebati i odgovarajući priključak na računalu i televizoru. Ako imate stariji televizor i računalo, HDMI kabel vjerojatno neće odgovarati vašem priključku. HDMI kabel je posebno pogodan ako su vaše računalo i TV stariji manje od dvije-tri godine, u tom slučaju će gotovo sigurno i na računalu i na televizoru biti odgovarajući priključak.

HDMI kabel i HDMI mini kabel

Pri kupnji treba razlikovati između ova dva kabela i pobrinite se da kupite onaj pravi. HDMI mini kabel će kod nas biti malo teže kupiti i morati ćete se prije kupnje dobro namučiti da pronađete trgovinu koja prodaje mini HDMI kabel one duljine koja vam je potrebna. HDMI kabel je već prisutan u svim računalnim trgovinama gdje se prodaju kabeli, tako da je kupnja tog kabela jednostavna.

HDMI kabel će vam omogućiti da se zvuk i slika sa vašega računala prenese na televizor uz minimalan gubitak kvalitete. Dakle, HDMI kabel je gotovo obvezni dio opreme za svakoga tko ima televizor i računalo sa HDMI priključkom.

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe