Izaberite ekološke i štedljive sustave grijanja i hlađenja

18.12.2014. 20:44:00

Postoje različiti načini grijanja i hlađenja koji se međusobno razlikuju po načinu rada, pogonskom gorivu te po potrošnji, ali i po emisijama štetnih plinova koji se otpuštaju u atmosferu. Za grijanje i hlađenje najuobičajenija su do danas bila centralna grijanja, radijatori, električne grijalice, klima uređaji i slična tijela. Međutim, danas su nam dostupni i drugi načini hlađenja i grijanja koji su po svojim karakteristikama energetski učinkovitiji, štedljiviji i manje opasni za okoliš.

image

Za pojedine načine grijanja i hlađenja danas čak možete dobiti i subvencije od države. To prvenstveno vrijedi za sustave grijanja i hlađenja koji su pokretani iz obnovljivih izvora energije – primjerice solarni paneli i toplinske pumpe. Ako planirate u svom domu uvesti neki od takvih sustava svakako provjerite postoje li subvencije na razini grada, županije ili države.

Kolektor i toplinska pumpa imaju nekoliko prednosti zbog kojih se potrošači odlučuju na kupovinu. Koriste obnovljive izvore energije i zbog toga su iznimne energetske učinkovitosti što će vašem domaćinstvu donijeti i velike uštede. Osim toga, toplinske pumpe uspješno obavljaju i funkciju grijanja i hlađenja pa jednim sustavom instalacija možete riješiti obje potrebe.

Početno ulaganje može biti veće od očekivanoga, pogotovo ako ne ostvarite pravo na kakvu subvenciju. Zato prije investiranja izračunajte troškove opreme, postavljanja sustava i njegovog održavanja. U obzir uzmite i moguće nastale kvarove i trošak njihovog popravka, ali isto tako pripazite i na jamstva pojedinih dijelova sustava i raspitajte se o troškovima ovlaštenih instalatera i servisera.

Pokušajte izračunati trošak energije koju ćete u nekoliko godina potrošiti na pokretanje sustava. Realno je za očekivati da će u budućnosti svi energenti biti samo skuplji pa se i bez subvencija, ugradnja sustava pokretanog iz obnovljivog izvora čini ne samo isplativom investicijom, nego i pametnom, ekološki osviještenom odlukom.

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe