Izaberite kvalitetan papir za printanje fotografija

18.12.2014. 7:18:00

Za ispis fotografija snimljenih digitalnim fotoaparatom odavno nije potreban odlazak u foto studio, isti efekt možete postići i doma upotrebom primjerenog printera i kvalitetnog papira za printanje fotografija. Za vrhunsku kvalitetu ispisanih fotografija jako je važno da izaberete kvalitetan papir.

image

Odabir kvalitetnog foto papira može biti pomalo komplicirano zbog velikog izbora različitih vrsta i proizvođača papira. Foto papir je posebna vrsta papira, namijenjena isključivo tiskanju fotografija, obložena specijalnim premazom koji je osjetljiv na svjetlo. Foto papir možete birati i po veličini od standardnog A4 formata pa do većih, ovisno o tome koje veličine fotografija želite. Ako niste sigurni koji bi format fotografije bio najprimjereniji, savjetujemo da kupite veći format papira iz kojega kasnije, fotografiju možete izrezati.

Ovisno o posebnim premazima foto papir može imati mat, sjajni ili biserni odsjaj. Na mat papiru odsjaj će biti minimalan, gotovo nevidljiv dok će onaj sjajniji imati odsjaj i bogatiji kontrast. Sjajniji papir na kojem će biti veća kvaliteta fotografija, načelno ima i višu cijenu.

Druge karakteristike kvalitetnog foto papira (ali i svakog papira za printanje) su njegova težina i transparentnost. Kvalitetniji papiri za printanje fotografija imaju malu transparentnost pa je i kvaliteta fotografije veća. Papir ćete izabrati i ovisno o tome trebate li profesionalne fotografije – tada papir treba biti veće težine i veće kvalitete dok će za kućnu kvalitetu fotografije prosječan A4 foto papir biti sasvim dovoljan.

Papir za printanje ne koristi se samo za tiskanje fotografija, već i drugog uredskog ili kućnog materijala, a razlikuje se i po tome da li je namijenjen crno-bijelom printanju, laserskim pisačima ili printanju u boji. Izbora papira za printanje ne manjka pa ćete sigurno uspjeti izabrati neki koji će odgovarati vašem printeru, ali i željenoj kvaliteti ispisa.

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe