Izbor gitare

18.12.2014. 20:00:00

Glazba je često ta, koja daje smisao našem životu i u kojoj možemo naći i utjehu i veselje. Jedan od najpopularnijih instrumenta je sigurno gitara i samo uz nekoliko akorda i nota možemo obogatiti večer u društvu prijatelja. Kada kupujete gitaru neka je vaša vodilja zvuk pri čemu se uzdajte u svoje uho!

image

Osim električne gitare, veoma popularna je i tako zvana folk gitara, koju većina bolje zna pod imenom akustična gitara, osim nje postoji još i klasična gitara. I kakva je razlika između akustične i klasične gitare? Akustična gitara ima metalne žice, dok je klasična gitara instrument s žicama od najlona, plastike. Glavna razlika između njih je širina vrata, kako akustična gitara ima uži vrat, razlika je isto tako u mjestu dodira vrata i trupa. Akustična gitara zato ima više slobode kada se sviraju visoki tonovi.

Kvaliteta zvuka je uvjetovana cijenom gitare, a to određuje materijal iz kojeg je napravljena te njena izrada. Među osnovne i najvažnije karakteristike zvuka su njegova snaga ili najveća glasnoća, koja može doseći kada se gleda sposobnost gitare, da zadrži snagu tona i boje zvuka, koja je također karakteristika koju opažamo.

Akustična gitara je odličan izbor za opću upotrebu i za sviranje s trzalicom te za akordično praćenje pjevanja. Prilikom kupovine uzdajte se najviše na kvalitetu zvuka i nemojte samo gledati cijenu i izgled gitare. Također je važna i kvaliteta žica, jer loše žice daju lošiji zvuk, također provjerite moguća oštećenja na trupu gitare i zakrivljenosti vrata. Ako zakrivljenost nije pravilna, onda gitaru ne možemo pravilno uglasiti. Dvije gitare nikada neće zvučati isto, zato morate prije kupovine isprobati gitaru te ako ćete birati među jeftinijim modelima gitara, koje su najčešće serijske proizvodnje, budite također pozorni na moguće greške na mjestu gdje se spajaju kobilica s trupom i vratom

Kada ste već kupili gitaru, došlo je vrijeme da naučite i akorde za gitaru. Na internetu možete naći puno tekstova i pjesmama s akordima za gitaru, koje ćete uz malo vježbe i ustrajnosti znati i sami odsvirati. Akorde za gitaru hvatamo s prstima lijeve ruke na vratu gitare. Trebat ćete usvojiti i note za gitaru iako su mnogi mišljenja, da za sviranje gitare poznavanje nota nije niti potrebno, to nije tako. Note za gitaru su isto tako važne kao slova u govornom jeziku.

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Hvala na prijavi. Uskoro možeš očekivati nove tjedne e-novosti.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe