Izbor kuhinjske nape

18.12.2014. 8:18:00

Napa je neizostavni dio opreme u svakoj kuhinji, a pridonosi čistoći zraka u prostoriji. Značajka na koju trebate paziti pri kupnji određenog modela nape u velikom izboru koji je danas dostupan na tržištu je način protjerivanja zraka.

image

Možete birati između različitih vrsta nape koje se međusobno razlikuju po načinu postavljanja, no svima je zajedničko to da protjeruju zrak i da imaju žarulje, koje pak mogu biti konvencionalne ili halogene. Klasična napa zahtijeva ugradnju pod kuhinjski element, otočna napa je primjerena za ugradnju na strop, napa na izvlačenje se nalazi u ormariću iznad štednjaka, a dekorativnu napu smještamo na zid iznad štednjaka.

Osim ovih vrsta tu su i ugradbena nape i kutna napa. Ugradbena napa se postavlja u okvir koji je već pripremljen i može varirati u formi. Kutna napa je osmišljena tako da je namjestite u kut kuhinje i obično je veća od ostalih vrsta. Za ugradbenu napu je potreban ormarić, ali zbog svoje veličine je lako možete montirati na dno ormarića u kojem već držite začine.

Napa mora imati dobar kapacitet mijenjanja zraka, kojeg u kuhinji treba izmijeniti najmanje deset puta po satu. Može imati dva načina kretanja i čišćenja zraka, kroz ventilacijske otvore omogućuje cirkulaciju. Najviše preporučljiva je opcija koja omogućuje ispuštanje zraka koja osigurava da se kuhinja riješi masnoća i neugodnih mirisa. Ova metoda uklanja i vlagu iz prostorije dok strujanje zraka ostaje u prostoriji.

Svaka kuhinjska napa dolazi s osvjetljenjem, u ovom slučaju najbolja su halogena svjetla koja emitiraju više svjetlosti od klasičnih žarulja. Napa također dolazi sa metalnim filtrom kojeg je potrebno čistiti. Još jedan bitan element pri kupnji nape je njena glasnost koja ovisi o motoru. Odaberite onaj koji radi tiho, jer glasne nape često postaju naporne vrlo brzo i izaberite onaj koji ima nekoliko razina performansi. To ovisi o tome koliko je velika vaša kuhinja. Inače, najmodernije nape pružaju opciju upravljanja kako dodirom tako i pomoću daljinskog upravljača kako bi najlakše prilagodili snagu ventilacije vašem načinu kuhanja.

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Hvala na prijavi. Uskoro možeš očekivati nove tjedne e-novosti.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe