Kada se odlučiti za kupnju CD-a i kako osigurati da dugo traju

18.12.2014. 13:44:00

Da li ste i vi umorni od pokvarenih i neispisanih CD-a, koji nakon par upotreba više ne rade? Uništavaju li se vaši CD-i brzo iako ih koristite samo u autu ili kompjuteru i uredno vraćate u ovitke? Žao vam je stalno kupovati nove i CD-i vam se čine preskupi? Možda zato kupujete najjeftinije?

image

Kvaliteta i cijena su uvijek usko povezane i mediji za snimanje nisu iznimka. Mediji za snimanje, kao što su računalni CD, DVD , itd. su izuzetno osjetljivi predmeti koje može uništiti neprimjereno skladištenje i izloženost vremenskim uvjetima (vlaga, previsoka temperatura), kao i nestručnim rukovanjem.

Koji mediji za snimanje će najbolje ispuniti vaše potrebe i želje, u velikoj mjeri ovisi o svrsi za koju ih želite koristiti i koje informacije želite pohraniti. Računalni CD je pogodan i za filmove i glazbu i može se koristiti u autu. Ipak ,računalni CD također ima neke nedostatke koje treba istaknuti prije kupnje.

Kada CD-i nisu prikladni ?

CD-i imaju neke nedostatke, te stoga nisu prikladni za sve prigode. Najveći problem je što višekratno brisanje i ponovno pisanje na njima nije moguće, dakle, nisu prikladni za pohranu podataka koje trebate samo kratkoročno. U tom slučaju smislenija je upotreba USB sticka. I ograničen prostor može biti problem, naročito pri pohranjivanju veće količine podataka ili filmova više kvalitete. Neki filmovi mogu biti velik i 4GB, ali CD-i ne dopuštaju pohranu tolikih količina podataka. Za takve visoko kvalitetne filmove, čija veličina će doseže 4GB, prikladniji izbor je DVD koji može pohraniti 4GB podataka.

Kako pravilno čuvati CD?

Čuvanje je bitno kako bi se osigurala dugovječnost ovog medija. Visoka vlažnost ili previsoka temperatura nisu primjerene za čuvanje. Stoga čuvajte CD-e u ovitku i na sobnoj temperaturi i čuvajte ih dalje od djece, jer će inače brzo biti slomljeni ili na drugi način oštećeni.

Način pohrane može produžiti životni vijek, koji u velikoj mjeri ovisi o kvaliteti CD-a. Cjenovna dostupnost ovog medija je izuzetna jer možete kupiti veliku količinu već za nekoliko eura, ali ako želite koristiti pohranjene podatke tijekom nekoliko godina , onda je bolje za CD odvojiti nešto više novca.

Gdje kupiti ?

U slučaju CD-a, kupnja će biti najmanji problem jer ih možete dobiti u svim većim trgovinama i trgovačkim centrima. Također, možete se odlučiti za kupnju putem interneta jer su online trgovine računalima dobro opskrbljene CD-ima.

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Hvala na prijavi. Uskoro možeš očekivati nove tjedne e-novosti.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe