Kakav krovni prtljažnik izabrati?

18.12.2014. 15:51:00

Krovni prtljažnik je idealno rješenje kad želite prevesti opremu na krovu automobila. Treba izabrati neki koji ima primjerene nastavke, s kojima se može čvrsto pričvrstiti na krov vašeg auta. Nosači za bicikle su neizostavni dio auto opreme tijekom blagdana, ali na njima možete nositi i skijašku opremu. Krovni nosači i krovne kutije su pristupačne i vrlo praktične za korištenje jer se s njima može uštedjeti puno prostora u autu.

image

Krovni nosači nisu svi jednake kvalitete, tako da nije svejedno koliko ćete potrošiti. Nije ni svaki nosač za bicikl pogodan za bilo koji auto. Prije nego što se odlučite na kupnju obratite se prodavaču i odlučite se za onaj koji ima prave nastavke za postavljanje na krov vašeg auta. Loše pričvršćen krovni prtljažnik može biti vrlo opasan.

Unatoč njihovoj praktičnosti, slaba osobina krovnog nosača je da ako želite na njega postaviti bicikl, visina vašeg automobila će porasti za najmanje jedan metar, te će vam možda spriječiti ulazak automobila u garažu. Povećati će se potrošnja goriva i osjetljivost na vjetar. Ako vam je to problem, možda je bolji izbor nosač bicikla montiran na stražnjem dijelu automobila. Kada na krovu auta imate kutiju, maksimalna brzina vam ne bi smjela biti veća od 130 km/h, ali na brzinu, osim same kutije, utječe i kvaliteta nosača i dopušteno opterećenje krova. Nosače za bicikle možete, kao što je već spomenuto, instalirati na vrata prtljažnika, tako će vam i postavljanje bicikla biti olakšano. Bicikli mogu biti teški i dizanje i učvršćivanje na krovne nosače nije uvijek jednostavno.

Kada se odlučite za kupovinu krovne kutije, prvo se zapitajte koliko često ćete ju koristiti i na temelju toga odlučite koje kvalitete bi krovna kutija trebala biti. Naravno, prvo vam trebaju krovni nosači. Najbolje krovne kutije imaju donji i gornji dio pokrova širi od 4 mm, a slabije oko 3 mm. Ovom informacijom možete sami približno procijeniti kvalitetu, jer deblji sloj omogućuje više izdržljivosti i snage strukturi.

Još jedna važna značajka je materijal od kojeg je napravljena krovna kutija. ABS ili ASA su materijali otporni na UV zrake i zbog njih će krovne kutije nakon puno upotrebe i dalje biti iste boje i kvalitete. Izrada kutije treba biti precizna i ne smije imati nikakve pogreške u smislu rezova, materijala ili hrapavosti.

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Hvala na prijavi. Uskoro možeš očekivati nove tjedne e-novosti.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe