Kakva oprema vam je potrebna za borilačke sportove

18.12.2014. 2:39:00

Ako vam borilački sportovi pomažu da se oslobodite stresa ili imate ljubav prema udaranju, tada je boks pravi sport za vas. Takav sport može biti opasan te možete zadobiti teže ozljede pa vam je adekvatna oprema neophodna. Prije nego što se počnete baviti boksom, nužno je da nabavite boksačke rukavice i štitnike, a ako želite trenirati doma tada vam je potrebna i boksačka vreća.

image

Potrebno je pravilno izabrati boksačke rukavice, pogrešne mogu dovesti do ozljeda na rukama ili zglobovima, što će vam onemogućiti vježbanje na nekoliko tjedana. Dakle uzmite si vremena dok ne odaberete prave. Obično su izrađene od sintetičkih materijala ili kože. Kožne rukavice imaju duži rok trajanja. Za većinu rekreativaca su prigodne rukavice koje se pričvrste sa čičak trakom. Kad isprobate prvi put rukavice, odmah stavite temeljnu traku, pa tek onda rukavice, jer bi se u protivnom moglo dogoditi da kupite premale rukavice, pa da vas kasnije nažuljaju. Prosječan čovjek treba L veličinu, dok žene obično koriste M veličinu. Prije kupnje također provjerite težinu rukavica, to čete napraviti tako da ih stavite na ruke, te ih držite u obrambenom stavu u visini grudnog koša oko minutu. Ako će vam to biti teško, te rukavice su preteške za vas. Većina novih modela također pruža zaštitu za palac.

Što se tiče vreća za boksanje, možete birati između visećih ili stajaćih, a razlikuju se po punjenju i veličini, postoje u veličinama od 75 do 180 cm. Vreća treba biti izrađena od kvalitetnih materijala koji će dobro podnositi udarce i biti izdržljiv. Izaberite onu koja će pružiti otpor sukladno vašoj snazi. Vreća za boks trebala bi biti lakša od vas, ali opet dovoljno teška da ne leti previše kaj ju udarite.

Borilački sportovi također zahtijevaju odgovarajuću zaštitu. Kacigu i naravno štitnike, pogotovo za zube. Štitnike za zube koristite tako da ih najprije natopite u vrućoj vodi kako bi lakše poprimili oblik vaših zuba. Izbor štitnika je vrlo velik, neki imaju rupu za disanje, a neki ne, pa morate disati kroz nos. Izaberite onaj koji vam je najbolji.

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Hvala na prijavi. Uskoro možeš očekivati nove tjedne e-novosti.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe