Kupnja i održavanje kontaktnih leća

18.12.2014. 7:04:00

Leće često upotrebljavaju ljudi koji slabije vide kao zamjenu za naočale. No, leće se mogu koristiti i kada želite promijeniti boju svojih očiju. Ove prve namijenjene osobama sa slabijim vidom nazivamo kontaktnim lećama, dok su druge obojene leće.

image

Postoje i obojene kontaktne leće koje sadrže obje karakteristike. Ipak, obojene leće su rjeđe i skuplje jer su stvar modnog dodatka, a ne rješenje za zdravstvene probleme.

Prilikom kupnje kontaktnih leća možete birati između onih koje su namijenjene za cjelodnevno korištenje i tu dobivamo sedam dnevnih kontaktnih leća, kontaktne leće za dva tjedna ili čak mjesečne leće.

Prije no što se odlučite za leće potrebno je posjetiti okulista koji će provjeriti da li uopće možete koristiti leće i koje su prikladne za vas, koja bi bila njihova dioptrija itd. Većini će okulist savjetovati meke leće koje su dobre za vaše oči , no, ponekad se dogodi da meke leće nisu dovoljno dobre za vas i da morate nositi polutvrde ili tvrde leće. Jedina mana koju imaju polutvrde i tvrde leće je ta da nošenje ovih leća je mnogo manje ugodno i više uznemiruje.

Propusnost leće je također bitan podatak koji treba uzeti u obzir pri kupnji leća. Više propusne kontaktne leće će propustiti više kisika vašim očima što znači manje nuspojava kao posljedice nošenja leći.

Nakon kupnje posebno je važno da ispravno stavljate leće u oko i da ih pravilno održavate. Kako postaviti leću će vam pokazati oftalmolog, ali u tome vam može pomoći i prijatelj ili poznanik koji koristi kontaktne leće dulje vrijeme.

Higijena je jako važna, jer inače lako može doći do zaraze. Oči su vrlo osjetljive i čiste ruke su uvjet da se leće dotaknu. Kada nisu u uporabi moraju biti adekvatno pohranjene, te u određenoj tekućini, koja je namijenjena za tu uporabu. Ta tekućina se treba redovito mijenjati kako bi se izbjegla prašina i prljavština.

Ako se držite uputa dobivenih od svog liječnika koji će vam dati leće i budete s njima pažljivo i odgovorno postupali, to će biti dovoljno da svoga oftalmologa posjećujete samo jednom godišnje. Svake godine oftalmologa je nužno posjetiti kako bi provjerili svoje oči i leće.

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe