Kupnja i zamjena guma

18.12.2014. 6:42:00

Gume su jedna od osnovnih stvari koje treba imati i mijenjati bar dva puta godišnje. Možemo imati iste gume i tokom cijele godine. U tom slučaju, trebali bi na vozilu imati zimske gume, ali možemo koristiti i ljetne. U slučaju korištenja ljetnih guma one moraju imati dovoljan profil i lance za slučaj snijegom pokrivene ceste.

image

Svakako vam preporučujemo da koristite različite gume i mijenjate ih kada je to potrebno po zakonu ili vremenskim uvjetima. Svaka guma je zapravo dizajnirana za određene vremenske uvjete. Zbog toga ljeti dolazi do manjeg trošenja na ljetnim gumama, a po zimi na zimskim. Ovo ne vrijedi samo za trošenje nego i za vozna svojstva. Gume koje su dizajnirane za rad ljeti će bolje prianjati uz toplu ili zagrijanu cestu, a zimske će optimalno djelovati u hladnijim vremenskim uvjetima.

Kada kupujete gume raspitajte se o ostalim svojstvima koje ima neki proizvođač ili vrsta gume. Širina, visina i promjer su temeljne odlike koje apsolutno morate znati prije kupnje, jer bi inače mogli izabrati gume koje nije moguće namjestiti na vaše vozilo. Svako vozilo ima unaprijed definiranu vrstu guma koja se može instalirati, kao i dopuštena odstupanja. U slučaju kršenja ovih odredba policajac vas može kazniti, ukoliko se otkrije da je to prekršaj.

Postoje još dvije važne osobine koje mnogi kupci guma zaborave provjeriti, brzinski razred guma i indeks nosivosti. Brzinski razred utvrđuje ograničenje brzine, odnosno procjenu brzine pri kojoj je guma još uvijek sigurna za upotrebu. Ako ste jedan od bržih vozača i na autocestama vozite brzinom iznad zakonske granice, raspitajte se prije kupnje gume o brzinskom razredu i odaberite takve gume, koje omogućuju veće brzine.

Indeks nosivosti predstavlja maksimalnu nosivost gume, koja je dopuštena od strane pojedinih proizvođača ili modela guma. Ako automobilom vozite više od jedne osobe, dodatni teret prtljage, krovni nosač, itd... provjerite i tu osobinu kako bi vaše putovanje bilo sigurno. Gume će vam biti zahvalne i izdržat će duže ako će se koristiti unutar dozvoljenih osobina.

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe