Kupnja osobnog računala

18.12.2014. 8:31:00

Kupnja računala je odluka koja nas prije ili kasnije čeka. Prvo i osnovno na što treba obratiti pažnju prilikom kupovine računala je koliko često koriste računalo te za koje vam svrhe treba. Računala se brzo razvijaju i poboljšavaju, tako da već za par godina vaše računalo može biti zastarjelo.

image

Ako trebate računalo za igranje igara, onda je kvalitetno računalo vrlo važno. Mnoge nove igre na starom računalu ne rade ili neće raditi glatko. Ako uživate u računalnim igricama onda su stolna računala ili PC računala pravi izbor. Kad kupujete prijenosno računalo za istu kvalitetu računala ćete platiti puno više nego za osobno računalo

Računala se često koriste samo za igranje, ali danas rijetko koja tvrtka ne posjeduje bar jedno računalo. U pravilu, uredska računala koriste se za mnogo više osnovnih programa koji ne zahtijevaju visoke performanse odnosno visoku kvalitetu komponenata. Dakle, za uredski rad može se kupiti neki od osnovnih modela koji su trenutno na tržištu i koji su prihvatljivije cijene. Isto tako prijenosna računala za osobne potrebe također mogu biti značajno jeftinija, a ako priroda vašeg posla odnosno priroda posla vaših kolega zahtjeva mobilni rad možda se dobro odlučiti i za kupnju prijenosnog računala.

Stolna računala mogu se kupiti u kompletu bilo od kvalitetnih brandova kao što su HP, ACER; APPLE ili sastavljeni od strane tvrtki koji ih prodaju, ali se mogu kupiti i u komponentama te sastaviti kući od strane stručnjaka, prijatelja ili vas ako ste dovoljno iskusni u istom. Računalo koje sami sastavljate može naravno biti puno kvalitetnije i u mnogo slučajeva jeftinije nego ono već sastavljeno. No sastavljanje računala zahtjeva, kao što je spomenuto, određeno znanje o računalnim komponentama i o njihovoj kompatibilnosti.

Neke trgovine možda neće biti oduševljene kada kupujete komponente i sami sastavljate računalo već će vam ponuditi neko od svojih već sastavljenih koja ne moraju biti slabija, ali su vjerojatno skuplja. Ponekad se neke komponente povlače s tržišta te kupovinom istih ne gubite kvalitetu, ali ih možete kupiti sa značajno nižom cijenom što u konačnici dovodi do puno jeftinijeg računala.

Prilikom kupnje već sastavljenog računala morate provjeriti barem osnovne tehničke specifikacije. Grafička kartica je jedna od komponenata koja je najvažnija kod računala koje se koriste uglavnom za igranje. Također, procesor i memorija će imati važnu ulogu u brzini računalnog sustava. Prostor na tvrdom disku je važan za sve koji bi željeli zadržati velike količine računalnih podataka, a posebno za one koje vole puno različite glazbe ili filmova.

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe