Kupnja skenera

18.12.2014. 9:08:00

Optički čitač ili skener dio je računalne opreme stariji od 30 godina koji se uz pomoć programa i fotografija pretvara u računalni zapis. Skeneri kao prednost imaju foto mapiranje, koje se može dobiti obradom u računalnim programima.

image

Pri kupnji skenera morate gledati dva svojstva, rezoluciju ili razlučivost i raspon boje. Skenere dijelimo u tri skupine; skeneri u ravnini (površinski), skeneri za sliku i film i rotirajući skeneri koji su namijenjeni prvenstveno za grafičku industriju.

Površinski skeneri razlikuju se od ostalih po tome što s njima možete stvoriti kvalitetne preslike koje se mogu obraditi u računalu, te ispisati na papir. S njim možete spremati skenirane podloge u dijapozitivu, ali za to vam je potreban dodatni nastavak, koji morate kupiti ili će biti u kompletu sa vašim skenerom. Kako je površina za skeniranje obično problem, najbolji su oni čija je površina za skeniranje veličine A4 papira.

Većina današnjih skenera je praktična i jednostavna za korištenje, dok kvaliteta ovisi o cijeni. No, unatoč tome možete dobiti dobar skener koji je pogodan za nezahtjevne korisnike, jer većina ima dovoljno visoku rezoluciju i raspon boja kojom ćete dobiti kvalitetnu fotografiju u digitalnom obliku. Slide skener je odličan za izbjegavanje gubitka kvalitete slike. Moderni skeneri mogu otkloniti nečistoće ili otiske prstiju, jer imaju ugrađenu tehnologiju za retuširanje.

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Hvala na prijavi. Uskoro možeš očekivati nove tjedne e-novosti.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe