Kupnja snowboarda i opreme

18.12.2014. 21:37:00

Snowboard je jedan od najpopularnijih zimskih sportova koji zahtijeva malo avanturizma. To je sport pun energije, akcije i adrenalina, ali može biti opasan. Za veću sigurnost se brine pravilan izbor snowboard daske, vezova i snowboard čizma, što zahtijeva nešto znanja!

image

Prilikom odlučivanja kupnje snowboard opreme, izbor pravilnih snowboard vezova je vrlo važan. Kako bi vezovi u potpunosti pristajali snowboard čizmama i dobro prenosili silu na rubove snowboard daske, potrebno je najprije odabrati čizme, a potom vezove. Modeli vezova među sobom se razlikuju po kvaliteti, cijeni, udobnosti, prilagodljivosti pete i tehnološkim poboljšanjima. Najbitnije je da su vezovi i snowboard čizme kompatibilne i jedan drugom prianjaju. Trebate kupiti vezove prave veličine i uvjerite se da li su podesivi prema vašim potrebama i načinu vožnje. Trebali bi vam prije svega biti udobni. Postoje dvije osnovne vrste vezova, strap-in vezovi, koji imaju remenje i step-in vezovi, s vrlo jednostavnom metodom pričvršćivanja u koje jednostavno stupimo. Cijene vezova značajno variraju, a kod step-in vezova morate kupiti i posebne step-in čizme.

Dobar osjećaj kod snowboardinga mogu vam pružiti samo dobre i pravilno odabrane snowboard čizme, koje uglavnom ovise o vrsti vezova koje ste odabrali. Prilikom kupnje mekane čizme za freeride ili čvrste čizme za utrke, ne gledajte na cijenu, nego odaberite one koje su visoke kvalitete i udobne. Pravilan izbor snowboard čizme je temelj za snowboarding. Vrlo važna značajka je tvrdoća snowboard čizme jer će čvršća čizma davati više potpore pri bržoj vožnji, ali neki čizme tada gube na udobnosti. Zbog toga neke u potplati imaju zračne ili gel jastučiće, čime pružaju dodatnu potporu.

Puno razmišljanja zahtijeva i kupnja osnovnog dijela opreme, snowboard daske. Umjesto izgleda daske bitna je njena širina. Ona ne bi trebala biti preuska ili preširoka, a primjerena mora biti i dužina. Dužina bi trebala biti 90 posto vaše visine. Snowboard je dostupan u tri oblika, directional, koji je najbolji izbor za vožnju po snijegu, twin-tip je odličan izbor za freestyle i directional-twin, koji su najbolji izbor, jer nude sve.

Prije kupnje snowboard daske raspitajte se i o njenoj masi i najvažnije, o fleksibilne daske. Horizontalna fleksibilnost je povezana s vašom težinom, dok vertikalna govori o tvrdoći daske. Veća tvrdoća daske je pogodnija za skijaške staze i tvrdi snijeg, a mekša daska je dobar izbor za zrnati i mekani snijeg.

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe