Kupnja tipkovnice za računalo

18.12.2014. 3:47:00

Tipkovnica je jedan od bitnih komada računalne opreme, bez kojih rad na računalu nije moguć. Na prijenosnim računalima tipkovnice su već ugrađene, i ne mogu se zamijeniti, tako da pri kupnji laptopa posebno obratite pozornost da tipkovnica zadovoljava sve vaše kriterije i zahtjeve koje ćemo opisati u nastavku. Manje je važno izabrati takvu tipkovnicu za normalna računala, jer ju možete zamijeniti, iako, bilo bi pametno odmah kupiti tipkovnicu s kojom ste zadovoljni, tako da kasnije nemate dodatnih troškova.

image

Dakle, ako kupujete laptop u nekoj od stranih zemalja obratite pozornost na činjenicu da nema svaka tipkovnica hrvatsku abecedu. Hrvatska abeceda je malo specifična, posebno po znakovima koje druge europske zemlje nemaju. Kad kupujete njemačku tipkovnicu ili tipkovnicu neke druge zemlje, može se dogoditi da su slova na tipkovnici prilagođena njihovom pismu, a da ne sadrži hrvatska slova. Ta slova se mogu zamijeniti, tako da možete umjesto njih staviti slova koja nedostaju. Naravno, bolje je odmah kupiti tipkovnicu prilagođenu jeziku koji vam je potreban.

Tipkovnica također može biti bežična, Bežična tipkovnica ima svoje prednosti i nedostatke. Prednosti bežične tipkovnice i miša su prvenstveno jednostavan prijenos i činjenica da niste ograničeni na kabel i njegov doseg. Kada kupujete bežičnu tipkovnicu, raspitajte se kod prodavača koji joj je doseg. Glavni nedostatak je taj što radi uz pomoć baterija, tako da morate paziti da imate rezervne kad vam se ove koje koristite isprazne. To stvara dodatne troškove, a velika je vjerojatnost da ćete ju koristiti u blizini monitora.

Za pravilno funkcioniranje tipkovnice bitno je također održavanje i čišćenje. Ako tipkovnicu ne čistite redovito može se dogoditi da vam prašina i ostale sitne čestice počnu ometati njen rad. Tipkovnicu možete očistiti sredstvima dizajniranim za čišćenje tipkovnice. Ta sredstva dostupna su u skoro svakoj prodavaonici računala.

Tipkovnice se razlikuju po broju svojstava koji će vam olakšati rad. Neke imaju veće tipke, neke su niže, neke više, a rad na njima se razlikuje. Stoga prije kupnje provjerite da li tipkovnica ispunjava sve vaše potrebe, te probajte tipkati na njoj.

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Hvala na prijavi. Uskoro možeš očekivati nove tjedne e-novosti.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe