Kupovina dubokotonskih i niskotonskih zvučnika za auto i njihova ugradnja

18.12.2014. 2:18:00

Subwooferi ili dubokotonci su posebni auto zvučnici namijenjeni reprodukciji dubokih tonova, odnosno basova. Subwooferi imaju niz tehničkih karakteristika, a prilikom kupnje treba obratiti pozornost na proizvođača, frekvencijski odziv, maksimalnu snagu i promjer membrane. Osim toga, zanimat će nas da li su odabrani dubokotonci ugradbeni, kako bi nam njihova ugradnja bila što jednostavnija.

image

Auto zvučnici su dostupni kod različitih proizvođača, kao i subwooferi. Brend proizvoda obično nije najvažniji, ali auto zvučnici, kao i sve druge tehničke stvari, su najbolji od priznatih i poznatih brendova, iako im je cijena nešto veća zbog brenda. Kada kupujete ove proizvode imati ćete zajamčenu uslugu ovlaštenog servisera, a jamstvo će biti uključeno u cijenu.

Frekvencijski raspon nam puno govori o kvaliteti svakog dubokotonca, a iste karakteristike imaju i niskotonci, o kojima ćemo u nastavku govoriti detaljnije. Zajedno s maksimalnom snagom imate na raspolaganju većinu podataka koja će vas zanimati kod usporedbe subwoofera. I niskotonci imaju slične karakteristike, tako da vam to znanje može pomoći pri kupnji subwoofera.

Niskotonski zvučnici su skroz suprotni od dubokotonaca. Njihova glavna svrha je reprodukcija niskih frekvencija. Drugi naziv za njih je woofer, iako se taj izraz upotrebljava za obje vrste zvučnika u automobilima.

Niskotonci i dubokotonci zahtijevaju stručno postavljanje u auto kako bi se povećala njihova učinkovitost. Važno je postaviti ih na pravo mjesto i ispravno spojiti na autoradio. Zato je kod takvih zahvata bolje pronaći stručnjaka za instalaciju i platiti za tu uslugu, ako ih sami postavljamo i slučajno nešto pokvarimo trošak popravka može biti znatno veći od cijene instalacije.

Ako malo razmislite, sjetiti ćete se nekog poznanika koji bi mogao dobro postaviti zvučnike. Ako ima bilo kakvih iskustva u ovom području i bio bi spreman učiniti to besplatno, možete ga kontaktirati. Mogu vam pomoći i u nekim trgovinama koje prodaju takvu auto opremu. Naravno, takva pomoć možete očekivati u specijaliziranim trgovinama gdje se prodavači bave isključivo s takvom opremom te su upoznati s potrebnim procedurama. Ako auto zvučnike, niskotonce ili subwoofere kupite u općoj trgovini, gdje se pored auto opreme prodaje i niz drugih stvari, takvu pomoć ne možete očekivati.

Lako možemo zaključiti da se prije kupnje treba raspitati o brendu, karakteristikama zvučnika, jamstvenim rokovima, itd... Uvijek treba pitati o mogućnosti ugrađivanja auto opreme prilikom kupovine.

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Hvala na prijavi. Uskoro možeš očekivati nove tjedne e-novosti.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe