Kupovina i odabir mrežne opreme

18.12.2014. 10:57:00

Mrežna oprema koristit će vam ako želite povezati međusobno više računala, a po načinu prijenosa podataka dijeli se na žičnu ili bežičnu. Neki od osnovnih dijelova mrežne opreme su mrežne kartice, routeri i switchevi.

image

Bežični routeri su naprave koje vam omogućavaju bežičnu komunikaciju među računalima u domu ili u uredu. Ako se odlučite kupiti bežični router morate pripaziti na nekoliko tehničkih karakteristika. Ako ste početnik u korištenju routera možda ne bi bilo loše da izaberete onaj koji podržava Windows Connect Now mrežnu tehnologiju – koja nudi jednostavniju upotrebu namjenjenu početnicima.

Značajka koju morate uzeti u obzir tiče se tehnologije i brzine prijenosa podataka. Moderniji i bolji routeri podržavat će standarde 802.11g i 802.11n. Preporučamo vam da budete pažljivi i po pitanju garancije routera, izaberite onaj koji nudi više godina jamstva. Bežični routeri sa više funkcija bit će i skuplji pa razmislite kakve sve funkcije od njega očekujete.

Mrežne kartice dio su opreme potrebne za pristupanje internetu ili bilo kojoj drugoj mreži. Razlikujemo bežične i žične mrežne kartice. Djeluju kao posrednik između računala, a namjena im je slati i nadgledati podatke u mreži.

Mrežne kartice su napravljene za rad s određenom vrstom kabela dok neke podržavaju više različitih sučelja. Standardni izbor konektora je RJ-45 ( UTP kabel). Danas na tržištu imamo široki izbor mrežnih kartica i prije kupnje treba provjeriti tehničke karakteristike poput brzine prijenosa podataka, koje operativne sustave kartica podržava itd.

Switchevi su uređaji koji sudjeluju u prijenosu podataka i imaju mnogo priključaka. Dostupni su u različitim veličinama. Switchevi za manje mreže dostupni su po vrlo povoljnim cijenama, a dijelimo ih na statičke i dinamičke.

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Hvala na prijavi. Uskoro možeš očekivati nove tjedne e-novosti.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe