Kupovina matične ploče

18.12.2014. 19:14:00

Matična ploča ili osnovna ploča je jedan od ključnih sastavnih dijelova računala. Također, predstavlja velik dio cijene računala, stoga je posljednja stvar koju želimo, da nam se pokvari matična ploča. Uglavnom se koristi izraz matična ploča, dok se izraz osnovna ploča koristi isto često, prije svega u informatičkim časopisima, web stranicama trgovina računalima ili na informatičkim forumima, oglasnicima, blogovima, itd.

image

Kod kupovine računala prečesto se fokusiramo na ostale stvari, od kojih računalo brže radi i koje nam omogućuju igranje zahtjevnih igara, no matična ploča je taj dio računala, koji nas kod kupovine ne zanima previše. Ali, takva nepažnja vas može skupo koštati, posebice kod kupnje prijenosnih računala, jer se prijenosna računala niti ne isplati popravljati ako se pokvari matična ploča.

Neke matične ploče mogu imati ugrađene kartice, zbog kojih je cijena matične ploče nešto viša. U pravilu, ugrađene kartice su nekvalitetnije nego da ih kupite odvojeno i gotovo sve matične ploče dolaze sa ugrađenom mrežnom i zvučnom karticom, a kod skupljih matičnih ploča dobit ćete i grafičku karticu, dok neke imaju ugrađen i procesor.

Kod kupovine matične ploče obratite pažnju kojem procesoru su namijenjene. Ako sami sastavljate računalo ili mijenjate matičnu ploču, potrebno vam je podosta znanja o sastavljanju tih sustava i katkada je bolje i jeftinije da taj posao prepustite stručnjacima, jer u slučaju kvara zbog neprimjernog sastavljanja, oni će pokriti troškove popravljanja.

Na tržištu postoji više različitih matičnih ploča, velikih i malih proizvođača. Asus matične ploče i Intel matične ploče svakako su dvije među najprodavanijim matičnim pločama. Asus i Intel matične ploče prisutne su već duže vremena na svjetskom tržištu, tokom vremena su obje kompanije poznate priznate kao pouzdane i kvalitetne, kao i njihove matične ploče.

Asus i Intel matične ploče prilikom kupovine, također nude i najbolji omjer između cijene i kvalitete te je to jedan od razloga, zašto te dvije kompanije predstavljaju daleko najveći udio prodanih matičnih ploča u svijetu i kod nas.

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe