Kupovina računalne opreme nije uvijek laka

18.12.2014. 8:43:00

Računalne komponente poput miša, tipkovnice i web kamere su standardna oprema svakoga tko posjeduje računalo. Te računalne komponente nude razni proizvođači i razlikuju se u pogledu cijene i kvalitete pa odluka o kupnji nije uvijek lagana.

image

Miš je osnovni dio računalne opreme pa ćete na tržištu naći različite modele sa različitim funkcijama. Možete naći žične i bežične miševe. U zadnje vrijeme je žični miš postao manje popularan jer žice stvaraju prepreke na radnom stolu dok upotreba bežičnog miša eliminira takve probleme. Ipak, žični miševi su i dalje neizostavni dio opreme svakog pravog gejmera.

Problem koji bežični miševi imaju je pražnjenje baterije. Miševi mogu biti optički ili laserski, a razlikujemo ih još i po brzini odaziva, broju i rasporedu tipki, a kod odabira treba obratiti pozornost i na dizajn jer kriva veličina i težina miša mogu uzrokovati razne zdravstvene probleme. Ovisno o mišu, dobro dođe i kvalitetna podloga za miša kako bi pokreti bili precizniji.

Tipkovnica je još jedan važan dio računalne opreme i uz miša čini osnovne ulazne komponente. I ona dolazi u dvije osnovne varijante; žičnoj i bežičnoj, a razlikuju se po veličinama, oblicima i materijalima od kojih su napravljene. Tipkovnice mogu biti membranske koje su jeftiniji i najčešći oblik tipkovnice te mehaničke koje su dugotrajnije, ali i skuplje. Ako vam je posao vezan za tipkanje i učestalo korištenje tipkovnice, preporučamo vam da izaberete neki od mehaničkih modela – ovo osobito vrijedi za gejmere.

Web kamere su jednostavne za upotrebu i praktičan su dio računalne opreme. Web kamera je jednostavna video kamera koja je povezana sa računalom. Koriste se za video pozive, a cijenom su vrlo prihvatljive. Na tržištu ćete naći mnogo proizvođača i različitih modela kamera. Neke kamere imaju i ugrađene mikrofone, a mogu imati i funkciju prepoznavanja pokreta za koju ćete trebati i poseban računalni program. Prijenosna računala obično imaju ugrađene web kamere. Prije kupovine izaberite web kameru koja ima mogućnost osvjetljenja slike u zatamnjenim prostorima i pri slabom osvjetljenju.

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe