Kupovina sunčanih naočala i naočala s dioptrijom

18.12.2014. 2:12:00

Naočale su podijeljene u dvije vrste, ovisno o njihovoj namjeni. Tako poznajemo sunčane naočale i dioptrijske naočale. Naočale imaju više funkcija, mogu se koristiti kao modni detalj ili za bolju vidljivost i sigurnost za vrijeme vožnje automobila. Osim toga, sunčane naočale nude zaštitu od UV zraka i tako štite naše oči. Naočale s dioptrijom su namijenjene slabovidnim osobama i omogućuju bolji vid, takve naočale mogu redovitom upotrebom i poboljšati vid.

image

Naočale možemo razvrstati i po spolu, bez obzira na to da li su dioptrijske ili sunčane naočale. Dakle, postoje ženske i muške naočale. Za ženske, kao i za muške naočale važan je izgled naočala, a najveći utjecaj na izgled imaju okviri. Okvir će značajno utjecati na cijenu naočala.

Naravno, poznajemo i drugačije naočale, za muškarce i žene. Vrlo često se odlučimo na kupovinu skijaških naočala. Svake naočale su dizajnirane za nekakav rad ili sport, a sve imaju zajedničku karakteristiku da štite naše oči. Zaštita očiju je važna jer je vid vjerojatno najvažnije osjetilo, koje nam je potrebno da funkcioniramo normalno. Zbog toga je dobro nositi naočale kada je potrebno.

Naočale mogu imati niz drugih dodataka. Za one koji trebaju naočale za zaštitu u planinama poželjan je štitnik za nos, koji dopunjuje naočale i može se ukloniti kada nije potreban. Štitnik za nos nas štiti od vjetra, snijega i leda i tako nas štiti od fizičkih oštećenja, kao što su prehlade i druge zdravstvene opasnosti.

Skuplje sunčane naočale imaju mogućnost da se leća može zamijeniti kada je potrebno. Tako pri kupnji osnovnih okvira i leća dobivate ili kupujete dodatne leće, koje se koriste ovisno o vremenskim uvjetima. Kad je sunčano bolje su jedne leće, druge su za oblačno vrijeme, treće za snježne dane itd...

Ako kupujete jeftine naočale koje nemaju nikakve dodatne značajke i koje su vam potrebne samo u autu kako bi nekoliko puta godišnje mogli ići na putovanje po suncu, onda gotovo ne možete pogriješiti kod kupovine. U slučaju da u autu provodite više sati dnevno, ako idete jedriti dva tjedna, ili imate druge obveze, dužnosti i hobije pri kojima koristite naočale nekoliko sati dnevno, onda trebate puno pažljivije kupovati. Najbolje je otići u specijaliziranu trgovinu optike i razgovarati sa stručnjacima, koji će vam olakšati kupovinu.

Bez obzira na cjenovni razred naočala koje kupujete, važno je da se pravilno zaštite. Osim pohrane u prikladne etuie budite oprezni gdje ćete ih staviti, jer ih netko može brzo ukrasti ili sami možete sjesti na njih, što je relativno česta nezgoda.

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Hvala na prijavi. Uskoro možeš očekivati nove tjedne e-novosti.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe