Mikrofoni, obavezna oprema za nastupe

18.12.2014. 12:59:00

Mikrofoni su bitna oprema za sve one koji javno nastupaju, bili oni za govore, nastupe ili predavanja. Prilikom odabira mikrofona najvažnija značajkama koju trebate obratiti pozornost je zvuk, ali postoje i drugi faktori koje morate uzeti u obzir.

image

Mikrofon mora biti udoban za držanje u ruci i jednostavan za korištenje, te treba dobro prenositi zvuk. Mikrofoni se razlikuju po izgledu postolja, slušalica i po tome jesu li bežični ili spojeni sa žicom. Za koji ćete se odlučiti ovisi samo o vama, zapravo o tome za što ćete ga koristiti. Također postoje i studijski mikrofoni. Ako ne znate gdje kupiti dobar mikrofon, posavjetujte se sa ljudima koji su ih već kupovali, pa će vas oni uputiti na što trebate paziti. Značajke na koje trebate pripaziti su dinamički raspon, osjetljivost mikrofona, frekvencijski odziv, SPL i impedanciju.

Dobar mikrofon ne smije proizvoditi jeku ili iskrivljavati glas. Prednost bežičnih mikrofona je svakako ta što nema kabel, pa se možete slobodno kretati po pozornici bez da se spletete u žicu. Unatoč činjenici da bežični mikrofoni postaju sve popularniji, nedostatak su im baterije, koje morate paziti da su uvijek napunjene. Ako je moguće kupite mikrofon koji je otporan na radiofrekvencijske smetnje, tako da možete snimiti pojedine instrumente. U slučaju da tijekom nastupa trebate handsfree mikrofon, koristite onaj koji radi na daljinski bežični sustav. Mikrofon za snimanje govora zahtjeva frekvencijska obilježja.

Kako ćete odabrati mikrofon zavisi o namjeni korištenja, treba li vam za profesionalni ili amaterski nastup, za pjevanje ili govor, te naravno o tome koliko ste novaca spremni izdvojiti. Skuplji mikrofoni su bolje kvalitete i duži im je vijek trajanja.

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe