Motocikli i motociklistička oprema za veću sigurnost na cesti

18.12.2014. 23:23:00

Motocikli su posljednjih godina postali omiljeno prijevozno sredstvo. Za vožnju motociklom jednako se odlučuju i stariji i mlađi pa se ljubav prema motornom dvokotaču ne može mjeriti ni po spolu ni po starosti zaljubljenika. Ako se spremate na kupovinu, evo nekoliko savjeta na što paziti.

image

Iako ćete većinu planiranog novca potrošiti upravo na motor, nemojte zaboraviti uračunati i troškove motociklističke opreme. Motori i njihovi vozači su na cesti izrazito ranjivi i izloženi brojnim opasnostima zato je najbolje uopće ne razmišljati o vožnji ako nemate spremnu dodatnu opremu.

Motori su brži, a time i nesigurniji u usporedbi s većinom skutera. Naravno, sve ovisi o brzini i snazi motora ili skutera i, naravno, o vještini i iskustvu vozača. Ono što ne možemo dovoljno naglasiti je važnost kupovine dodatne opreme za motocikle. Ako ste početnik u motociklizmu ti troškovi će biti nešto viši pa svakako uzmite u obzir to da u predviđenim ukupnim troškovima imate dovoljno novca i za kupovinu dodatne opreme.

Najvažniji dio motociklističke opreme je kaciga. Osim što glavu čuva, i zakonski ste obavezni ju nositi. Vožnja motociklom može biti jako opasna i zaista je važno osigurati se i od nesreće, ali i od policijske kazne. Bubrežnjak je dio opreme koji nije zakonski obavezan, ali je jako koristan i praktičan i olakšava (omogućava) vožnju motociklom i za hladnijih mjeseci. Radi se o pojasu za bubrege s kojim će vam biti znatno toplije na motoru i kojeg bi svakako trebali koristiti ili za dužih vožnji ili za vožnji po neugodnim vremenskim uvjetima.

Ako volite duge vožnje motorom neizostavna oprema su i motociklističke hlače i jakna. Ta će opreme dobro doći i za kraće vožnje po gradu pa razmislite o nabavci – ne samo da će vas zaštititi od vjetra, kiše ili snijega, već će i ublažiti udarce i posljedice eventualnog pada. Čak i motociklističke čizme mogu povećati sigurnost i udobnost vožnje.

Na tržištu vam je dostupna i brojna druga motociklistička oprema. Ako volite voziti u grupi više motora, dobro će vam doći ozvučene i međusobno povezane kacige koje će olakšati komunikaciju, ali i razni navigacijski sustavi za motocikle.

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe