Na što treba obratiti pozornost prilikom kupnje skija i skijaške opreme

18.12.2014. 12:50:00

Pripremite se za zimu kako bi mogli početi skijati na vrijeme! Neka vas snijeg ne iznenadi kako ne bi propustili dio skijaške sezone samo zato što niste na vrijeme kupili skije ili ako vam fali neka druga skijaška oprema.

image

Prije kupnje skija i ostale opreme upitajte se što je vrijedno kupiti, na koje stvari trebate paziti, pogotovo na to koja skijaška oprema odgovara vašem stilu skijanja, smještaju, financijskim mogućnostima... Ako ste odabrali cross-country skije, uvjeti za kupnju su potpuno drugačiji nego ako kupujete normalne alpske skije ili neke druge.

Ako su skijaška oprema, cross-country skije, alpske skije i druga oprema potrebna za kvalitetno skijanje za vas nepoznanica, onda je to za vas pravi početak, u nastavku ćemo vam predstaviti osnove koje trebate znati kako bi odabrali alpske ili cross-country skije. Kupovina ostale skijaška oprema će sa dodatnim znanjem biti lakša i veća će biti vjerojatnost da ćete izabrati kvalitetne proizvode, koji će biti vrijedni plaćenog novca.

Osim poznatih brandova kao što su skije Elan, Atomic, Salomon, Fischer i ostalih, na tržištu se također mogu pronaći i egzotični primjeri skija. Njihov udio na tržištu je vrlo mali, tako da ćete vjerojatno kupiti jednu od renomiranih i dokazanih marki. Značajne razlike između brandova nema pa odaberite one koje najviše nude za ponuđenu cijenu.

Kod kupnje skija pored dokazanog brenda obratite pozornost i na veličinu skija. Do devedesetih godina, prije otkrića "Carving" skija, skije su bile puno duže. Danas koristimo kraće skije, a duljina im ovisi o radijusu zavoja i oko duljine se obvezno obratite prodavaču u trgovini sportskom opremom.

Radijus zavoja je slijedeći tehnički podatak, koji vas treba zanimati kod kupnje. Veći radijus će omogućiti oštrije zavoje, ali predstavlja veću prijetnju. Zato prilikom kupovine pazite na taj podatak i kupite one skije koje su prikladne za vaše skijaške vještine i iskustvo jer inače lako može doći do nesreće.

Vezovi su obvezni element koji morate kupiti zajedno sa skijama. Zato kod gledanja cijena skija pazite da li su vezovi uključeni u cijenu i kakve su kvalitete. Za dobre vezove ćete više platiti, tako da podatak da li skije dolaze sa vezovima te kakva je njihova kvaliteta treba imati značajan utjecaj na vašu odluku.

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe