Na što treba paziti pri kupnji procesora

18.12.2014. 6:30:00

Procesor je središnji dio računala čiji je glavni zadatak obrada podataka i kontrola drugih uređaja u vašem računalu. Na tržištu su najpoznatiji procesori marke Intel i AMD koji su napravljeni od silicija, dok njihova kućišta mogu biti izrađena od keramike ili aluminija.

image

Razlika između procesora je u broju tranzistora, u jezgri, veličini memorije. Najveće slabosti procesora su potrošnja energije i pregrijavanje. Neki procesori osim svoje jezgre imaju i grafičku jezgru koja se bavi obradom grafike. Višejezgreni procesori mogu obavljati više procesa odjednom, brži su i duže traju i imaju više memorije.

Veličina ovisi o količini podataka koje privremeno pohranjujete na računalu, veći je bolji. Inače su procesori podijeljeni u dvije skupine, tj. RISC procesori koji obrađuje jednostavne i često korištene naredbe koje se izvršavaju istodobno i procesori tipa CISC. Oni obrađuju složeniji skup naredbi i više operacija u jednom ciklusu, a među njima su najpoznatiji Intel procesori i AMD procesori.

Intelov Itanium procesor je bio prvi 64-bitni procesor na tržištu koji je upotrebljavao EPIC skup instrukcija i bio je vrlo učinkovit, ali je bio jako ovisan o ugrađenom kompilatoru. Svaki procesor ima dvije osnovne karakteristike, broj operacija u sekundi (frekvencija), te broj bitova. Za osobno računalo potreban je procesor koji ima 32 ili 64 bita, te frekvenciju od nekoliko GHz. Danas postoje i višejezgreni procesori. Kakav izvedbe možete očekivati ovisi o procesoru koji ste izabrali.

Prilikom odlučivanja između Intel ili AMD CPU procesora raspitajte koliko se koji zagrijava. Ako na računalu puno igrate igrice bolje vam je odabrati onaj procesor koji se manje zagrijava. Naravno veliki faktor je i cijena, ali je bolje platiti više i kasnije izbjeći nezadovoljstvo.

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Hvala na prijavi. Uskoro možeš očekivati nove tjedne e-novosti.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe