Odaberite odgovarajući bojler za vaš dom

18.12.2014. 16:02:00

Bojler ili grijač vode je dizajniran za zagrijavanje vode u vašem domu. Možete birati između različitih vrsta, neke pokreće struja, neke plin a neke kruta goriva. Morate izabrati odgovarajuću veličinu, sukladnu vašim potrebama. Bojleri mogu biti protočni ili akumulacijski. Nema ništa gore, nego kad u jutarnjim satima nestane tople vode pod tušem jer vam je netko tko se tuširao prije vas potrošio svu toplu vodu.

image

Prije kupnje razmislite o veličini, brzini, te zapremnini vode, te o načinu zagrijavanja iste. Protočni bojler je dobra odluka, ako su vam potrebne manje količine vode. Za velike količine vode, potrebno je ugraditi grijače za vodu koja je pohranjena. Bojler grije vodu u spremniku, što rezultira time da voda ostaje topla za kasniju upotrebu. I to je najveća razlika između te dvije vrste, količina vode koju mogu zagrijati.

Nakon što izaberete bojler koji je po vašoj mjeri, vrijeme je da odaberete način na koji će raditi, bio to plin, struja ili kruta goriva. Struju možete koristiti u jednom i drugom slučaju, ako je bojler na plin, tada on osim za zagrijavanje vode, može služiti i za zagrijavanje prostora. Trenutno je bojler koji radi na plin praktičnije rješenje, pristupačniji je i učinkovitiji. Prije kupnje provjerite da je bojler u skladu sa svim zakonskim i sigurnosnim propisima. Prilikom odluke o veličini razmislite o broju korisnika, te o njihovim navikama.

Četveročlana obitelj u prosjeku dnevno potroši oko 200 litara tople vode, a ako imate kadu, ta količina se može i povećati. Veličina bojlera će također ovisiti i o prostoru koji posjedujete. Električni bojler može biti instaliran iznad umivaonika, a oni se opet razlikuju po tome jesu li pod tlakom ili ne. Tlačni električni bojler je preporučljiv, ako vam je potrebna manja količina tople vode na jednim mjestu, primjerice u kuhinji. Dok je netlačni bojler pogodan ako vam je potrebna topla voda na više mjesta u kući. Spremnik bojlera je izrađen od visokokvalitetnog čelika, jer bi trebao omogućiti jednostavno čišćenje kamenca.

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Hvala na prijavi. Uskoro možeš očekivati nove tjedne e-novosti.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe