Odaberite planinarsku obuću koja odgovara potrebama terena

18.12.2014. 4:09:00

Planinarska obuća treba biti udobna i pružati zaštitu. Kada se odlučite za kupnju nove planinarske obuće trebate slijediti neka jednostavna pravila što se tiču odgovarajuće veličine i širine, te prostranosti koja će vam osigurati dovoljno udobnosti da bi u njima mogli hodati satima, a da vaša stopala ne trpe. Danas na tržištu su najpopularnije Alpina planinarske cipele, te gojzerice Salomon.

image

Odabir obuće uvelike ovisi o terenu za koji vam je potrebna. Dakle, planinarske cipele su podijeljene u nekoliko kategorija, lagane gojzerice koje se razlikuju po lakoći i prozračnosti, a pogodne su za dnevne šetnje i nisu više od gležnja. Cipele za terene srednje težine se razlikuju od prvih najprije po činjenici da su čvršće, otpornije na vlagu i da su dobra potpora za nogu. Sljedeća kategorija su gojzerice za zahtjevne uvjete, kao što su planine i stjenovite padine. Ovaj model gojzerica je viši, pa gležanj ima veću podršku i zaštitu, a vanjski potplat je od rebraste gume.

Svake cipele služe za određene okolnosti zbog kojih ste se odlučili na kupnju određenog modela. Svakako kupite pravu veličinu cipele, isprobajte ih na čarape koje ćete kasnije nositi u njima, tako da budete u mogućnosti odrediti koje planinarske cipele vam nude dovoljno prostora. Gojzerice vam ne smiju biti pretijesne tako da vam prsti udaraju u vrh gojzerice pri hodanju. Planinarska obuća izrađena je od umjetnih materijala ili kože, najvažnije je to da vaša stopala budu na suhom i toplom te da nisu preteške. Dobri i tvrdi potplati su vrlo bitni jer će spriječiti klizanje na strmim padinama. Kvaliteta planinarske obuće je vrlo važna, a tu morate paziti na način vezanja, tvrdoću potplata, stabilnost noge u cipeli, šavove i spojeve.

Na našem tržištu je velika potražnja za marke kao što su Salomon i Alpina. Alpina planinarske cipele su namijenjene i djeci kao i odraslima, muškarcima i ženama, a pogodne su za sve vrste terena. Izrađene su od prave kože, a imaju tvrdu potplat od Vibram gume koja se dobro hvata za tlo. Alpina planinarske cipele su lagane i udobne, te prikladne za najviše uspone kao i za razonodu. Također priznati brend na našem tržištu su Salomon gojzerice, koje mogu biti nešto skuplje, ali su ulaganje koje nećete požaliti ako volite planinariti. Salomon gojzerice su različite visine i imaju potplat od Vibram gume i napravljene su od materijala kao što su goreteks, nepropusnog antilopa i izdržljive plastike.

Ne propusti

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe