Odabir baterije za fotoaparat

18.12.2014. 5:54:00

Kao i sve elektroničke naprave, tako i digitalne kamere zahtijevaju električnu energiju da rad. Stoga, pri kupnji novog digitalnog fotoaparata, odaberite onaj koji podržava punjive baterije, koje traju dugo. Vjerojatno se svakome dogodilo da je baterija fotoaparata prazna u najpotrebnijem trenutku, a baterije koje ste dobili pri kupnji više nisu upotrebljive te je potrebno kupiti novi.

image

Postoje različite vrste baterija poput NiCd, NiMH, litij-ionske itd. Najbolji izbor za vaš fotoaparat su punjive baterije NiMH ili nikal-metal hibridne baterije, litijske foto baterije i oxyride baterije. Digitalni fotoaparati koji koriste različite vrste baterija su vrlo popularni među putnicima, koji ne mogu uvijek naći utičnicu za punjač, pa su baterije za jednokratnu uporabu dobra zamjena.

Baterije za aparate se razlikuju po materijalu od kojega su izrađene anoda,katoda i elektrolit. Svaki materijal baterije pruža niz različitih svojstava. Alkalna foto baterija se možda najčešće koristi, ali je i najgori izbor za digitalni fotoaparat . Unatoč njihovoj praktičnost nedostatak je taj da napon naglo padne te se ona brzo prazni. Punjive foto baterije imaju niži napon , koji je uvijek isti, i može se ponovno puniti . Druga vrsta su nikal-kadmijske baterije, koje su prikladniji izbor koje se mogu puniti i do tisuću puta, jedini nedostatak je taj da ako se u potpunosti ne isprazni prije sljedećeg punjenja, više se neće moći napuniti u cijelosti. Sljedeće baterije su Li i Li - ionske baterije , koje imaju anode izrađene od litija. Razlika između njih je u tome što Li baterija nije punjiva, dok Li - ionska je . Ove dvije vrste baterija dijele neke karakteristike s NiMH baterijama, ali one su prilično skupe zbog svog velikog kapaciteta .

Odabirom NiMH baterije nećete pogriješiti, samo obratite pažnju da odaberete one koje imaju maksimalni kapacitet, preporučljivo oko 2600 mAh. Baterije će imati priložen punjač, pa provjerite da li je odgovarajući za tu vrstu baterija. Različite vrste baterija se pune na različite načine. Baterija za Canon digitalni fotoaparat mora biti odgovarajuće vrste tako da prije kupovine provjerite uklapa li se u vaš aparat. Najčešći tip baterija za Canon fotoaparate su Li-Ion baterija

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Hvala na prijavi. Uskoro možeš očekivati nove tjedne e-novosti.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe