Odabir brdskog bicikla

18.12.2014. 13:58:00

Prije nego što se uhvatite ovog sve popularnijeg sporta među rekreativcima potreban vam je brdski bicikl, neki s kojim možete lako proći najzahtjevnije brdske staze. Brdski bicikli se odlikuju nizom svojstava, a ne samo po tome da li je ženski ili muški brdski bicikl, tako da je prije kupovine pametno razmisliti po kakvom terenu ćete voziti.

image

Za sve početnike najprimjereniji je brdski bicikl s prednjim ovjesom, koji najprije treba naučiti voziti putevima koji nisu puni korijenja i stijena. Kao i kod većine bicikla, brdski bicikli se razlikuju u cijeni, a ako ste potpuni početnik u brdskom biciklizmu, pri kupovini ne treba pretjerivati.

Mountain bike, odnosno brdski bicikl je izdržljiviji od cestovnog bicikla, jer je dizajniran za rad na teškim terenima i prevladavanje raznih prepreka. Brdski bicikli su danas napravljeni tako da imaju suspenziju na prednjim kotačima, dok neki imaju i punu suspenziju, odnosno i prednju i stražnju. Jače su im i kočnice, koje su često disk kočnice, a okviri bicikla su izrađeni od aluminija ili od sve popularnijih karbonskih vlakana. Brdski bicikli imaju mjenjač koji vozač podešava u skladu s željama i težinom uspona ili spustova.

Muški brdski bicikli imaju gume s dubljim profilom, volan je podignut i ravan pa se vozač može podignuti i imati bolju kontrolu nad biciklom. Isto vrijedi i za ženske brdske bicikle koji su posebno stvoreni za žene s naglaskom na udobnost bicikla, kao i na sam dizajn. Posebno prilagođena geometrija osigurava da žene mogu uživati u brdskom biciklizmu, a da su im i uspon i spust jednostavni. Brdski bicikli se međusobno razlikuju i po vrsti pedale, kod nekih se mogu koristiti obične cipele, jer su obične pedale, koje imaju ravnu podlogu, a zovu se flat pedale. Druga vrsta su pedale s kopčom, koje se zovu SPD ili clipless, a zahtijevaju posebne cipele s mogućnošću zatvaranja.

Najbolji izbor je brdski bicikl koji je pogodan za zahtjevnije terene, ali i za rekreativnu vožnju. Postoje nekoliko vrsta brdskih bicikala, koji se međusobno razlikuju po vrsti terena za koju su namijenjeni. Cross-country ili crosser brdski bicikl je pogodan za strme planinske putove pune spustova, to je ujedno i najlakši brdski bicikl i često najprikladniji.

Odaberite onaj koji najbolje odgovara vašim očekivanjima i željama po tehničkim svojstvima, cijeni, stilu, izgledu, i naravno, proizvođaču. Brdski bicikl može pružiti veliki adrenalinski užitak, ali prije nego što sjednete na njega nabavite odgovarajuću opremu jer sigurnosti nikada previše.

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe