Odabir grafičkog tableta

18.12.2014. 18:35:00

Grafički tablet je jedna od onih računalnih komponenti, koje su uglavnom usmjerene na grafičke dizajnere. Dopuštaju veću slobodu pri stvaranju i lakše postižemo željene oblike, nego što bi mogli postići pomoću miša. Grafički tablet omogućuje crtanje prstom ili olovkom za crtanje.

image

Iznimno važna tehnička osobina tableta je veličina. Veličine tableta se razlikuju, a opće pravilo je da veći tablet znači višu cijenu i lakši rad s tim tabletom. Kod veličine tableta treba paziti na aktivno područje jer je to ono područje koje nam omogućuje stvaranje. Aktivna površina tableta može biti zastupljena u centimetrima ili u veličini formata, na primjer grafički tablet formata A5, A4 ... Veličina nije jedini atribut koji određuje cijenu ove računalne komponente. Osim veličine, također je važno koji operacijski sustav podržava grafički tablet jer ako ne podržava onaj operativni sustav koji vi koristite, grafički tablet neće raditi.

Grafički tablet može biti prilagođen ljevacima ili dešnjacima, ali ima i onih koje mogu koristiti i jedni i drugi. Postoje takvi tableti, koji se povezuju bežično na računalo i omogućuju veću slobodu korištenja. Za bežične je potrebno dodatno napajanje s baterijama ili možete izabrati onaj koji je kabelom spojen na računalo, obično preko USB utora. Još važnije nego kako je grafički tablet povezan s računalom, je način povezivanja olovke s grafičkim tabletom. Za olovku je poželjno da se bežično povezuje sa tabletom, jer nas onda u stvaranju ništa ne smeta.

Točnost stvorene grafike će ovisiti o rezoluciji koju podržava grafički tablet. Što je viša rezolucija to je veća kvaliteta stvorene grafike, ali ova osobina će puno utjecati na cijenu.

Broj tipaka, scroll kotačić, jamstvo, itd... su dodatne tehničke karakteristike koje bi trebali istražiti prije i za vrijeme kupnje. Konkretno, važno je odrediti svoje potrebe i želje i to što želite da grafiči tablet omogućava i za što ga trebate. Nakon što ste definirali te stvari, možete odabrati takav tablet, kojem je prodajna cijena još uvijek prihvatljiva, a omogućit će vam sve što želite od njega.

Grafički tablet WACOM je jedan od mogućih izbora tableta. Grafički tablet WACOM je popularan i kod grafičkih i tehničkih stvaralaca, a cijena koju ćete platiti, ako se odlučite za WACOM, će također ovisiti o svim gore navedenim faktorima.

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe